Германия ще допринесе за помощта за страните, засегнати най-силно от коронавируса

Германия ще допринесе за помощта за страните, засегнати най-силно от коронавируса

SHARE

Германският външен министър Хайко Маас и финансовият министър Олаф Шолц подчертаха в понеделник, че “Германия е готова да изпълни своята част” по отношение на помощта за страните, чиито икономики са засегнати най-силно от коронавирусната епидемия.

В интервю за италианския ежедневник La Stampa Маас и Шолц заявиха, че Германия не само подкрепя предложението за разхлабване на фискалните критерии на Пакта за стабилност в ЕС, но стои и зад разширяването на програмата за закупуване на държавни облигации и за разпределянето на милиардните суми, идващи от извънредни средства от бюджета на ЕС.

И двамата министри подчертаха, че за да се стабилизират най-засегнатите от кризата държави, е необходимо да се действа бързо и “без излишни усложнения”.

Те добавиха, че това е възможно чрез Европейския механизъм за стабилност (ESM) и “без необходимостта от т. нар. “Тройка”, контролни органи или комисии”, визирайки финансовата помощ, която беше предоставяна в миналото на страни като Гърция, но при налагането на стриктни условия и на строги мерки на икономии от страна на ЕК, ЕЦБ и МВФ.

Германските министри добавиха, че помощта трябва да бъде използвана “по разумен начин”.

Подобно ясно послание от страна на Хайко Маас и Олаф Шолц беше отправено в общо пет водещи издания в пет от държавите членки на еврозоната, които са най-засегнати от коронавирусната криза и които са с най-високи очаквания от предстоящата във вторник среща на Еврогрупата. Освен италианския в-к La Stampa, те отправиха подобно послание през френския Les Echos, испанския El Paìs, гръцкия Ta Nea и португалския в-к Publico.

Преди дни финансовият министър Олаф Шолц също отправи подобни призиви за бързо отпускане на помощта от фонда ESM без излишна бюрокрация.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.