Германия обяви, че е против връщане на Русия в Г-7

Германия обяви, че е против връщане на Русия в Г-7

SHARE

Германия официално се противопоставя на завръщането на Русия във формата Г-7, заяви германският външен министър Хайко Маас в интервю за „Rheinische Post”.

Дипломатът подчерта, че причината за изключването на Москва от този формат е анексирането на Крим, както и ситуацията в Украйна. “Докато този въпрос не бъде решен, не виждам никакви възможности за покана на Русия”, каза Маас.

Маас обаче похвали руския си колега Сергей Лавров. Той обяви, че ръководителят на руската дипломация последователно защитава интересите на своята страна, но винаги е възможно да се намери диалог и взаимноизгодно решение с него.

„Групата на седемте“ (G-7) включва седем икономически развити страни: САЩ, Германия, Япония, Великобритания, Франция, Италия и Канада.

През 1998 г. форматът се разширява с присъединяването на Русия, но след анексирането на Крим членовете на клуба отказаха да дойдат на срещата на върха в Сочи и се събраха в Брюксел.

Тръмп говори за възможното възобновяване на формата G-8 през август тази година. Тогава той каза, че възнамерява да покани Владимир Путин на срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в САЩ през 2020 г.

Путин от своя страна отбеляза, че Москва е готова за диалог и не изключва възстановяването на формата на Г-8, но за Русия това не е самоцел.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.