Германия е обезпокоена от новите престъпни кланове

Германия е обезпокоена от новите престъпни кланове

SHARE

Престъпните семейни кланове стават все по-голям проблем за Германия. Полицията говори за изостряща се конкурентна битка между по-старите арабско-ливански кланове и новопристигнали сирийци и иракчани.

Президентът на Федералната криминална служба на Германия Холгер Мюнх наскоро призова да се наблюдават по-внимателно проявите на кланова престъпност. В около една трета от следствените действия, водени срещу престъпни арабски кланове, са замесени и мигранти, заяви Мюнх.

Опитът с масовата миграция на ливанци от 1970-те години насам показва, че „не трябва да оставяме подобни развития без наблюдение. Мисля, че това е голямата поука, която трябва да извлечем от случилото се през последните 30 години“, посочи Мюнх в предаване за телевизията АРД.

След ливанските – сирийски и иракски кланове

Експертите не изключат възможността в бъдеще да се стигне до тежки стълкновения между старите утвърдени кланове и новите престъпни групи, включително и поради това, че някои от новодошлите разполагат с истински боен опит. Според информация на ARD, основно става въпрос за мигранти, пристигнали в Германия през последните години от Сирия и Ирак.

В същото предаване шефът на полицията в град Есен Франк Рихтер сподели наблюдения за това как новопристигнали мигранти вече започват да се конкурират и да поставят под натиск старите арабско-ливански престъпни групировки. Докато новопристигналите иракчани дълго време действали като прости куриери в търговията с наркотици и били подчинени на старите кланове, сега вече се наблюдавали отделни техни групировки, които се опитвали да изземат „бизнеса”

В столицата Берлин на властите са известни около 20 големи семейни клана, от които 7-8 са много активно замесени в престъпната дейност. Става въпрос за няколко хиляди души, уточни вътрешният сенатор на Берлин Андреас Гайзел.

350 задържани в Северен Рейн-Вестфалия

От началото на годината само в провинция Северен Рейн-Вестфалия полицията е провела 720 операции срещу престъпни кланови структури, претърсени са били 860 обекта, става ясно от отговор на вътрешното министерство по запитване на вестник „Райнише Пост“. Проверени са били повече от 26 000 души, от които 19 200 само през тази година. Били са регистрирани над 10 хиляди престъпления и нарушения на обществения ред и са били задържани 350 човека, става ясно още от документа.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.