Германия арестува руски учен за шпионаж в полза на Москва

Германия арестува руски учен за шпионаж в полза на Москва

SHARE

Германската федерална прокуратура обяви днес, че е арестуван руски учен, обвинен в предаване на чувствителна информация от университет в Германия на Москва в замяна на пари, предаде АФП.

В изявлението се посочва, че заподозреният, идентифициран като Илнур Н. е задържан в петък по подозрение, че е „работил за руска тайна служба поне от началото на октомври 2020 г.“

Мъжът, който работил като научен асистент в неназован германски университет, се срещнал най-малко три пъти със служител на руската Служба за външно разузнаване между октомври 2020 г. и юни 2021-а. На две от срещите той предал информация от университета в замяна на заплащане в кеш.

 

Германските власти са претърсили дома и работното място на задържания. В събота той е бил изправен пред съдия, който го е оставил в ареста.

Случаят идва във време на обтегнати отношения между Германия и Русия по редица въпроси, включително продължаващото лишаване от свобода на критика на Кемъл Алексей Навални, който бе лекуван в Берлин след отравяне, което едва не го уби.

Правителството на канцлера Ангела Меркел освен това работеше за удължаване на режима на санкции заради анексирането на полуостров Крим от Русия.

Но въпреки международните критики, Берлин не се отказа от плановете за завършване на газопровода „Северен поток 2“, който ще удвои доставките на природен газ от Русия за Германия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.