Германците излязоха на бдения в памет на жертвите от Ханау

Германците излязоха на бдения в памет на жертвите от Ханау

SHARE

Десетки хиляди германци се събраха на бдение за жертвите на атаката в германския град Ханау. Подбудите за нападението, при което загинаха 11 души са ксенофобия и расизъм. Нападателят е бил с крайнодесни убеждения. Сред жертвите е и 33 годишен българин, който е работил в едно от нападнатите заведения.

Хората палеха свещи и оставяха цветя и послания в мълчание пред Бранденбургската врата в Берлин, Франкфурт и в самия Ханау:„Това е част от нас и няма как да бъда заменено от красивите думи на политиците“, каза участничка в бдението.

От Асоциацията на кюрдите в Германия Кон-Мед заявиха, че са гневни на властите,  които не са се притивопоставили решително на крайнодесните мрежи и крайнодесния тероризъм. От организацията на мюсюлманите също обявиха, че от месеци настояват за ясна позиция срещу ислямофобията .

Германският канцлер Ангела Меркел осъди расизма в германското общество след информацията, че стрелецът от Ханау е имал крайнодесни и ксенофобски убеждения. Турският президент Ердоган поднесе съболезнования и изрази надежди, че властите ще разследват докрай станалото в Ханау.

Паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание и от актьорите и продуцентите на филмовия фестивал Берлинале. Водещ на юбилейната церемония е българският актьор Самуел Финци. Той откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата в Европа и крайнодесния  екстремизъм, който заплашва демокрацията.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.