ГЕРБ обвини президента, че е поругал паметта на Левски

ГЕРБ обвини президента, че е поругал паметта на Левски

SHARE

Ден след като президентът Румен Радев поведе шествието в памет на Васил Левски в София, ГЕРБ обяви, че държавният глава е поругал паметта на Апостола на свободата и поиска извинение. В декларация на управляващата партия, прочетена днес в парламента, се казва, че Румен Радев е нарушил традицията паметта на Левски да бъде почетена със смирение, като се е включил в шествието заедно с организирана агитка от средите на БСП. Според Тома Биков от ГЕРБ на шествието е имало полукриминални и организирани намеци за поругаване на паметта на Апостола, което е неприемливо.

“Президентът не е в състояние да предложи нищо друго освен пошлост. Настояваме той да се извини за безпрецедентния гаф, че въвлече президентската институция в това и я приравни до нивото на маргинална партийна организация. Румен Радев премина границата, от която няма връщане назад – вместо да е президент на всички, той беше тартор на партийна агитка”, обяви Тома Биков. Според него никой няма право да приватизира българската национална памет, а България не е учебна площадка за политически аматьори.

За БСП ГЕРБ е неадекватна

В сряда президентът поведе шествието от “Дондуков” 2 към паметника на Васил Левски, а до него бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от левицата. Имаше скандирания в подкрепа за президента, както и освирквания.

Според БСП реакцията на ГЕРБ е неадекватна, тъй като държавният глава има право да води шествието и да разговаря с хората. Социалистите се възмутиха, че управляващите наричат гражданите маргинали, и казаха, че БСП няма вина, че хората освиркват ГЕРБ. Според Драгомир Стойнев от БСП проблемът на ГЕРБ е, че Румен Радев не хлави правителството.
СДС: Бесилото е българската Голгота

Междувременно и СДС разпространи декларация, в която изразява разочарование от “вчерашната партизанска акция на БСП и Румен Радев” пред паметника на Васил Левски, с която според партията е осквернено делото на Апостола и е извършена подигравка с българите.

“Походът на безсмъртието” на червените се превърна в “поход на позора”! Селфита, усмивки, възгласи, освирквания, подписки срещу еврото – това ли е почитта към Васил Левски?!”, питат от партията и настояват за извинение от лидера на БСП Корнелия Нинова и за обяснение от президента Радев.

“Бесилото е българската Голгота и оскверняването му е национално предателство”, смятат от СДС.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.