SHARE

Председателят на Национално движение “Русофили” Николай Малинов официално е обвиняем за престъпление против републиката, а руският генерал и бивш директор на Института за стратегически изследвания към руския президент Леонид Решетников получи 10-годишна забрана да влиза на територията на България.

С историята на генерал Решетников “Терминал 3” се занимава от своето създаване.

През 2016 г. Институтът за стратегически изследвания – аналитично звено, създадено от и съветващо пряко Владимир Путин –  изготви стратегия какъв е идеалният профил за кандидат-президент на Българската социалистическа партия. Този план беше връчен лично от Решетников на лидера на БСП Корнелия Нинова, както разкри „Терминал 3“ на 2 декември 2016 г.

Впоследствие Нинова се среща с Решетников, за да обсъдят кандидатурата на Румен Радев, след което Решетников и неговият Институт за стратегически изследвания изготвят план за победа на българските избори, както разказа Wall Street Journal на 23 март 2017 г.

Източници на “Терминал 3” от службите за сигурност разкриха, че: В края на месец юни 2016 г. Руският институт за стратегически изследвания възлага на българска социологическа агенция извършването на изследване, което трябва да установи какви са настроенията и нагласите на българското общество за предстоящите президентски избори и какъв профил трябва да има кандидатът на БСП за поста президент на страната.

Резултатите от изследването са, че профилът на печелившия кандидат трябва да бъде следният: по-скоро мъж; не по-възрастен от 60 г.; с успешна кариера извън политиката, но не интелектуалец, бизнесмен или представител на съдебната система; почтен и некорумпиран; демонстрирал кураж и опозиционност спрямо позиции и действия на властта; убедителен защитник на националните интереси и суверенитета на страната; способен да демонстрира опитност и информираност относно заплахите за националната сигурност; патриот; свободно говорещ чужди езици.

Препоръчва се кандидатът да персонифицира каузата „промяна срещу статуквото“.

Така БСП стига до избора на Румен Радев и лидера на партията Корнелия Нинова се среща на 8 август 2016 г. с ген. Решетников (който освен това провежда срещи с Георги Първанов и с председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов).

Няколко месеца по-късно стана ясно, че въпросният институт е изготвил и стратегически план от 30 страници за това как Румен Радев да спечели изборите и сред тях отново препоръката за пропагандна кампания чрез фалшиви новини и манипулации, за което източници от българските служби за сигурност разкриха пред Wall Street Journal.

Но историите за намеса на Путиновия генерал в избори не свършват дотук. През 2016 г. също така Институтът за стратегически изследваният е изготвил и план за намеса в американските избори, разкрит от Ройтерс на 20 април 2017 г. Тази история доведе и до оставката в началото на януари 2017 г. на руския генерал. Той бе заменен на позицията от Михаил Фрадков.

В Европа започват разследвания за намесата на Русия – къде е българското?

Днес – навръх 9 септември и разразилия се скандал между българското външно министерство и организираната изложба от руското посолство за “освобождението” на България от СССР – прокуратурата се зае със случая.

Как България се замеси в разследването на Мълър

От специализираното звено на безалтернативния претендент за следващ главен прокурор Иван Гешев твърдят, че имат доказателства за закупуване на активи за стотици милиони, финансиране чрез тях на медии и създаването на партия, която да промени геополитическата ориентация на България в посока към Русия. Така според прокуратурата е трябвало да се развие планът на български гражданин и чуждестранни организации, заради разследването на който вчера бяха арестувани и разпитвани социолог и членове на ръководството на Национално движение „Русофили”.

На брифинг в МВР без право на журналистически въпроси обвинител №1 и заместникът му Иван Гешев дадоха повече подробности по случая, като обявиха и че избягалият в Белград бивш собственик на КТБ Цветан Василев е имал участие в схемата, като е предлагал контролирани от него активи да отидат в руски ръце или да се използват за финансиране на цялата кампания.

Цацаров специално отбеляза, че при разследването на престъпление против финансовата и кредитната система (вероятно се визира случаят с КТБ – б.р.) е било установено пране на пари и меропрития на ДАНС по линия на финансовото разузнаване са показали, че част от трансферите са от лицa, ръководещи чуждестранни организации с интереси в българския обществен и политически живот.

Става дума за базираните в Русия Общество „Двуглав орел” и Руския институт за стратегически изследвания (известен у нас покрай бившия си председател ген. Леонид Решетников – б.р.), с ръководителите на които Николай Малинов се срещал често, за да дава информация и да получава задачи срещу парични суми според разследващите. Те били оформени през договор, сключен с контролирано от Малинов дружество, в който имало клаузи за поверителност.

Иван Гешев посочи, че при претърсванията и изземванията в имоти в Перник и Брезник вчера са били иззети компютри, мобилни телефони и документи. Сред тях е докладна записка на руски, изготвена от Малинов, като тя е посветена на необходимостта от геополитическа преориентация на България в рамките на т.нар „Проект България”.

Според цитирания от зам. главния прокурор документ усилията трябва да се насочат към дейност на неправителствени организации, създаване и поддръжка на сайтове, изграждане на авторитетен телевизионен канал или информационна агенция, поддържане на влиятелен аналитичен център и в крайна сметка на партия, която да стане масова електорална сила и незаобиколим фактор в рамките на парламента.

Гешев посочи, че всичко това не може да стане без икономическа основа, като по думите му в докладната записка е имало пасаж за „безвъзмездно прехвърляне на активи за половин млрд. евро” от обвиняемия Цветан Василев към считания за близък до Кремъл едър бизнесмен Константин Малофеев. В тази връзка е и документ, за който се твърди, че е написано на руски предложение от Василев относно продажба на предприятия, осигуряващи 9% от БВП на България.

В същото време прокуратурата разполага с данни, че през 2015 г. контролирано от Малинов дружество е получило милиони за медийни проекти от компания в Кипър, свързана с Малофеев.

В периода от януари до март 2015 г. имало договорености в сферата на комуникациите („Виваком”, която с помощта на банка ВТБ да бъде придобита и след това – препродадена, но не и на български инвеститор), медиите (все още съществуващата по това време група около ТВ7) и военнопромишления комплекс („Авионамс” и „Дунарит”, като Гешев заяви, че има и документ специално посветен на схемата, по която русенският военен завод трябва да отиде в Емилиян Гебрев).

От всичките сделки тази с „Виваком” според разследващите е била ключова за осигуряване на финансов ресурс за новата партия. Преминаването на ТВ7 в проруска орбита пък се провалило според написаното от Малинов, “тъй като държавата беше изцяло срещу нас”.

Според Иван Гешев има доказателства за връзката между Малофеев, Маринов и Василев, като свързващо звено е бил бившият шеф на РИСИ ген. Леонид Решетников.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.