Гебрев: Моите симптоми и тези на Навални напълно съвпадат

Гебрев: Моите симптоми и тези на Навални напълно съвпадат

SHARE

Моите симптоми и тези на Алексей Навални напълно съвпадат. Това обяви отровеният през 2015 г. оръжеен търговец Емилиян Гебрев пред Би Ти Ви. По негови думи двата случая са много сходни – и като случка, и като отравяне, и като обяснение и замитане след това, и като симптоми. Гебрев припомни, че при него вината е хвърлена върху рукола, а при Навални се говорело за чай. Според него се създавали различни легенди и се давали какви ли не обяснения само, за да бъде спечелено време за замитане и оттегляне на замесените.

На практика Гебрев потвърди съмненията на немските лекари и на германското издание „Шпигел“ и сайтът за разследваща журналистика „Bellingcat“, че отравянето на руския опозиционер Алексей Навални напомня случая с българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Гебрев беше отровен преди 5 години в София. И той като Навални изпадна в кома, но оживя. Заедно с Гебрев бяха отровени и сина му, и един от директорите му. Българската прокуратура обвини трима руски граждани, като предполагаем мотив обяви оръжейни сделки с Грузия и Украйна. Това се случи, едва след като през 2018 г., след отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му, Гебрев се обърна към прокуратурата и посочи приликите между двата случая. По информация на Der Siegel и Bellingcat, един от сътрудниците на руското разузнаване, който се смята за причастен към отравянето на Скрипал, е бил в България малко преди отравянето на Гебрев.

На 20 август на Алексей Навални му прилоша в самолета, летящ от Томск към Москва. При извънредно кацане в Омск той бе откаран в местната болница, където изпадна в кома. По-късно той бе преместен в Берлинската клиника “Шарите”. Лекарите там заявиха, че той най-вероятно е бил отровен.  Така се заговори за прилики между случаите на Гебрев, Скрипал и Навални. 

Сега Гебрев обяви, че наскоро разследването по неговия случай било за пореден път спряно. То се води само срещу трима руски граждани, изобщо не се търси дали има българска следа, дали има български ятаци, български интереси, каза Гебрев. По негови думи внушаваната от прокуратура история, че е той е бил тровен, защото търгувал с оръжие за Украйна е повече от смешна. Ами тогава много семейства трябва да са били избити до 20-то коляно, включително и на колеги в Полша, и в Чехия, заяви оръжейният търговец, давайки да се разбере, че е само един от хората, които са изнасяли оръжие в тази посока. По негови думи, неговият дял в тази посока била нула и нещо.

Според Гербев умишлено се пренебрегва възможна връзка между покушението срещу него и въпросът за завод „Дунарит“. Гебрев отказа да коментира точните параметри на оръжейния му бизнес с Киев, но отбеляза, че не е мащабен и че „за доставки до Украйна има призиви от нашите евроатлантически партньори“. Според него многобройните скандали в българския оръжеен сектор „на всеки три месеца“ отблъсква клиентите и няма никаква подкрепа от държавата за тази индустрия.

Що се отнася до връзката на неговият случай с агенти на руското ГРУ, Гебрев отбеляза, че това е било съобщено от българската прокуратура, но тези хора са само изпълнители. По неговите думи обвинението не прави нищо, за да разкрие кой е поръчителят на покушението срещу него, защото ще се стигне до доста високи властови нива.

Дори неизползвани като бойни отровни вещества, те са добре известни и неприятна гледка за останалите, камо ли за човека, който е пострадал. И моето състояние беше в кома и на изкуствено дишане, добави Гебрев. Ние бяхме преди Скрипал и Навални – ние бяхме пионерите в това направление. До ден днешен как отровата е попаднала в моя организъм е тайна – и за разследващите, и за мен, уточни Гебрев.

Отровата, която е била в моя организъм е почти разбрана коя е. Финландска лаборатория откриха почти всичко, с изключение на едно вещество, което тогава не можаха да го открият. За да го открие това вещество нашата страна можеше да се обърне към организация, която можеше да го открие, но нашата държава не го прави това, каза Гебрев. Той обяви, че и досега не разбира защо българската държава не е призовала, не е помолила, не е поискала съдействие по неговия случай от Организацията за забрана на химическите оръжия. Организация, на която България е член и плаща членски внос, каза той и даде пример с Великобритания и Германия, които веднага поискали съдействие – съответно по случая Скрипал и случая Навални.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.