Гебрев иска отравянето му да се разследва с тези на Скрипал и...

Гебрев иска отравянето му да се разследва с тези на Скрипал и Навални

SHARE

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев поиска Брюксел да разгледа на предстоящия Съвет на Европейския съюз и неговото отравяне, редом с това на двойния агент Сергей Скрипал и на руския опозиционер Алексей Навални. Той направи това в открито писмо да премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев, президента Румен Радев и посланиците на страните-членки на ЕС в България. Писмото е подписано и от другите двама отровени през 2015 г. – синът на бизнесмена Христо Гебрев и един от изпълнителните му директори Валентин Тахчиев.

В него те призовават София да се възползва от обсъжданията около покушението срещу Алексей Навални, които балтийските държави се опитват да включат в дневния ред на срещата на лидерите на ЕС на 24-25 септември.

“Освен че трябва да защитава по един достоен начин своите собствени граждани, България трябва да бъде и достоен член на семейството държави, с които сме неразделно свързани, с нашите съюзници. Българските власти трябва да опровергаят създаденото през последните години убеждениe, че прислужва на чужди интереси, които противоречат не само на интересите на нашата страна, но и на интересите на нашите съюзници. Съответно България трябва да предложи сега и веднага активно взаимодействие за разкриване на цялата истина около “българския новичок” през 2015 г., атентата във Великобритания през 2018 г. и сега – “случая Навални”, се казва в откритото писмо.

В него Гебрев се оплаква от саботаж по делото за “българския Новичок”. Сред аргументите му е обстоятелството, че България отказва да установи състава на отровата, включително отказва и техническа помощ от Организацията за забрана на химическите оръжия, въпреки че е неин член. Той повтаря и оплакванията си от преди дни, че неговото разследване е спряно, че никой не пита Русия за други, свъзани с покушението срещу него лица, както и че никой не се интересува от българските ятаци на ГРУ, които са подпомагали терористичния акт срещу него, сина му и директора му.

Затова сега в писмото той настоява България незабавно официално да поиска техническо съдействие от ОЗХО и да заяви съществуват ли в някаква форма остатъци от веществени доказателства, които биха помогнали за нов, по-задълбочен анализ на използваното в България бойно отровно вещество. Българските власти проактивно да се включат в съвместни действия с властите на Германия и Великобритания за общи усилия за разкриването на престъпленията, настоява още той. Както и България да поиска официално от Русия съдействие по изясняване самоличността на установените обвиняеми по делото, както и на останалите, които се намират в процес на изясняване. Българските власти да разрешат разследването на очерталите се възможни български съучастници, подбудители и поръчители на терористичния акт срещу нас, пише още в откритото писмо.

 

“Моите симптоми и тези на Алексей Навални напълно съвпадат. Това обяви отровеният през 2015 г. оръжеен търговец Емилиян Гебрев пред Би Ти Ви само преди дни. По негови думи двата случая са много сходни – и като случка, и като отравяне, и като обяснение и замитане след това, и като симптоми. Гебрев припомни, че при него вината е хвърлена върху рукола, а при Навални се говорело за чай. Според него се създавали различни легенди и се давали какви ли не обяснения само, за да бъде спечелено време за замитане и оттегляне на замесените”.

На практика Гебрев потвърди съмненията на немските лекари и на германското издание „Шпигел“ и сайтът за разследваща журналистика „Bellingcat“, че отравянето на руския опозиционер Алексей Навални напомня случая с неговото отравяне.

Гебрев беше отровен преди 5 години в София. И той като Навални изпадна в кома, но оживя. Заедно с Гебрев бяха отровени и сина му, и един от директорите му. Българската прокуратура обвини трима руски граждани, като предполагаем мотив обяви оръжейни сделки с Грузия и Украйна. Това се случи, едва след като през 2018 г., след отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му, Гебрев се обърна към прокуратурата и посочи приликите между двата случая. По информация на Der Siegel и Bellingcat, един от сътрудниците на руското разузнаване, който се смята за причастен към отравянето на Скрипал, е бил в България малко преди отравянето на Гебрев.

На 20 август на Алексей Навални му прилоша в самолета, летящ от Томск към Москва. При извънредно кацане в Омск той бе откаран в местната болница, където изпадна в кома. По-късно той бе преместен в Берлинската клиника “Шарите”. Лекарите там заявиха, че той най-вероятно е бил отровен.

Така се заговори за прилики между случаите на Гебрев, Скрипал и Навални. 

Сега Гебрев обяви, че наскоро разследването по неговия случай било за пореден път спряно. То се води само срещу трима руски граждани, изобщо не се търси дали има българска следа, дали има български ятаци, български интереси, каза Гебрев. По негови думи внушаваната от прокуратура история, че е той е бил тровен, защото търгувал с оръжие за Украйна е повече от смешна. Ами тогава много семейства трябва да са били избити до 20-то коляно, включително и на колеги в Полша, и в Чехия, заяви оръжейният търговец, давайки да се разбере, че е само един от хората, които са изнасяли оръжие в тази посока. По негови думи, неговият дял в тази посока била нула и нещо.

Според Гербев умишлено се пренебрегва възможна връзка между покушението срещу него и въпросът за завод „Дунарит“. Гебрев отказа да коментира точните параметри на оръжейния му бизнес с Киев, но отбеляза, че не е мащабен и че „за доставки до Украйна има призиви от нашите евроатлантически партньори“. Според него многобройните скандали в българския оръжеен сектор „на всеки три месеца“ отблъсква клиентите и няма никаква подкрепа от държавата за тази индустрия.

Разследването за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на “ЕМКО” Валентин Тахчиев е било спряно наскоро. Това съобщава и за Свободна Европа Емилиян Гебрев, който разполага с постановлението на прокуратурата. Датата на документа е 26 август. Потърсена за коментар, говорителката на главния прокурор Сийка Милева каза, че трябва да се прави ясно разграничение кога едно производство е спряно и кога прекратено. При спиране разследването впоследствие може да бъде възобновено, каза тя.

Според документа, който Гебрев цитира частично, но не е предоставил с аргумента, че “това не е редно”, прокуратурата се е позовала на два текста от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Първият предвижда спиране на дадено разследване, ако “разглеждането на делото от съда в отсъствието на обвиняемия може да попречи за разкриване на истината”. За отравянето на Емилиян Гебрев бяха обвинени трима руски граждани, за които и до момента няма данни да са открити.

Второто основание, което е записано в постановлението за спиране, е текст от НПК, който регламентира спиране на дадено наказателно производство, когато се чака отговор на изпратена молба за международна правна помощ. През февруари миналата година българските разследващи поискаха помощ от британските власти, за да установят с какво е бил отровен Гебрев. Разследващ екип пристигна от Лондон в България, за да съдейства на МВР. Видеокадри с предполагаем заподозрян за престъплението бяха изпратени за изследване във Федералното бюро за разследвания (ФБР) на САЩ.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.