Газът поевтинява с 11.3% от 1 май, парното – средно с 3.9...

Газът поевтинява с 11.3% от 1 май, парното – средно с 3.9 на сто

SHARE

Природният газ поевтинява с 11.31%, а топлинната енергия – средно с 3.95%, от днес (1 май). Съобщението за новите цени направи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след края на днешното закрито заседание на регулатора.

Цената на природния газ за месец май е 22.35 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Поевтиняването е с 11.31 на сто, или с 2.85 лв. за мегаватчас, в сравнение с април. След промяната на ценообразуващата формула по договора за доставка между “Булгаргаз” и руската “Газпром експорт” кумулативно цената на природния газ за българските потребители намалява с 49.25% спрямо март, посочи Иван Иванов.

Най-голямото намаляване на цената на парното ще е за София. Там топлинната енергия поевтинява с 5.15%, във Враца – с 4.14 на сто, във Велико Търново – с 3.04%, в Бургас – с 2.97%, в Разград – с 2.9 на сто. Поевтиняване ще има и в Плевен – с 2.62%, във Варна – с 1.30%, и в Пловдив – с 1.08 на сто.

Кумулативно за последните два месеца, откакто енергийният регулатор всеки месец определя цените на природния газ и топлинната енергия, общото намаление на цената на топлинната енергия е 24.95% за страната, посочи Иванов. Най-голямото намаление на цената на топлинната енергия за месец май в сравнение с тази през март е в София – с 31.26%. За клиентите на “Топлофикация Враца” средното намаление през последните два месеца е с 25.73 на сто. Във Велико Търново топлоенергията спрямо март поевтинява с 25.05 процента, в Разград – с 19.29 на сто, в Бургас – с 19.76%. В Плевен ще плащат със 17.86 на сто по-малко в сравнение с март, в Пловдив – с 13.07%, а във Варна намалението е 9.46 на сто.

Иван Иванов съобщи още, че се предлага въвеждането на годишна прогнозна цена на природния газ за топлофикациите, за които това е основният енергоносител. Целта е да се избегнат евентуални силни колебания, които настъпват рамките на едногодишния период в цената на газа.”Такава промяна е в интерес на потребителите на топлинна енергия, защото по такъв начин се избягват нежелани флуктуации и хората могат много по-спокойно, в рамките на едногодишен период, да предвидят разходите си за топлинна енергия”, увери председателят на КЕВР. Подобен подход вече се прилага при цената на електрическата енергия. Ще се използва прогнозна цена в рамките на следващия едногодишен период, като ще бъдат въведени специални механизми за отчитане на евентуални сериозни отклонения.

На 5 май предстои обществено обсъждане в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.