Gallup: САЩ и Китай ще са най-големите суперсили и в следващото десетилетие

Gallup: САЩ и Китай ще са най-големите суперсили и в следващото десетилетие

SHARE

Съединените американски щати и Китай ще продължат да бъдат най-големите суперсили и през следващото десетилетие, макар да са смятани за дестабилизиращ фактор. Това сочи новият глобален сондаж на световната асоциация „Галъп интернешънъл“ относно възприятията за световните суперсили и техните политики. Изследването е проведено в 45 държави по света сред повече от 42 000 пълнолетни граждани и е представително за около 2/3 от световното население.

И след десетилетие Китай и Съединените щати ще запазят своите позиции като водещи световни сили – според мнозинството от световното население, участвало в изследването. Най-критични към Вашингтон са хората в Близкия Изток, Русия, гражданите на Европа (особено тези от западната част на ЕС), Западна Азия и Латинска Америка, на обратното мнение са в Индия и Източна Азия.

В позицията на Китай като суперсила по политическо влияние са убедени три четвърти от запитаните в западните държави от ЕС и над две трети от тези в Латинска Америка, най-скептични са в Индия.

Русия също е приемана като световна суперсила що се отнася до близкото бъдеще, но не с такава увереност. Самите руснаци обаче не са толкова убедени в това, тъй като едва една трета от тях очакват страната им да е сред главните актьори на световната карта, а 41% са скептични.

Европейският съюз по-скоро няма да играе централна роля в международните отношения – поне не като суперсила – според очакванията на хората, но пък се възприема като най-стабилизиращият фактор. Най-скептични са самите европейски граждани. Обединеното кралство, Индия и Япония също не са приемани като бъдещи световни суперсили.

В коментар за резултатите в България Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация “Галъп интернешънъл”, посочва, че у нас Русия се възприема като лидер, Китай и САЩ заемат хипотетичните „втора“ и „трета“ позиция като световни сили. Българите не очакват Европейският съюз да е основен фактор в международната политика след 10 години, но приемат Съюза в най-голяма степен за стабилизатор на международната политическа сцена.

Изводът от глобалното проучване е, че към момента няма световна суперсила, която да е приемана за стабилизираща от силно мнозинство от световното население, което се разчита като недобри новини в период на пандемия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.