Г-7 се споразумя за глобален минимален корпоративен данък от 15%

Г-7 се споразумя за глобален минимален корпоративен данък от 15%

SHARE

Финансовите министри на страните от Г-7 постигнаха споразумение за глобален минимален корпоративен данък от не по-малко от 15 процента. Министрите изразиха подкрепа за постигане на справедливо решение за разпределянето на данъчните права.

 

Британският министър на финансите Риши Сунак нарече постигнатото споразумение „историческо“. Според него след реформите световната данъчна система трябва да бъде справедлива в съответствие с дигиталната епоха, така че компаниите да плащат дължимите данъци.

Или както заяви Сунак: „Правилните компании да плащат правилните данъци на правилните места“. Технологични гиганти като „Амазон“, „Гугъл“, „Фейсбук“ се очаква да бъдат сред засегнатите компании.

Подобни гиганти жънат голям бизнес успех по целия свят, като обаче декларират минимални печалби в отделните страни. Реформата би трябвало до доведе до поток от милиарди долари към правителствата за покриване на дълговете, натрупани по време на кризата с коронавируса.

Постигнатата сделка между Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония ще окаже натиск върху други държави да последват примера, което най-вероятно ще се случи на предстоящата следващия месец среща на високо равнище на страните от Г-20, сред които са Русия, Китай, Южна Африка и Саудитска Арабия.

Финансови експерти обаче предупредиха, че е „още твърде рано да се отваря бутилката с шампанско“, защото все още има препятствия, тъй като в Съединените щати например, за да се превърне споразумението в закон, то трябва да бъде гласувано и в двете камари на Конгреса.

 

И „Амазон“, и „Фейсбук“ ще попаднат в обхвата на новите предложения за минимален корпоративен данък, обяви впоследствие финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

Запитана дали двете компании ще бъдат засегнати от предложението Йелън заяви: „То ще включи големи печеливши фирми и аз вярвам, че тези две са именно такива“.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева с финансовия министър на САЩ Джанет Йелън в Лондон, 5 юни 2021 г./ЕПА/БГНЕС

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.