Френски премиер е осъден на затвор заради фиктивна работа за жена му

Френски премиер е осъден на затвор заради фиктивна работа за жена му

SHARE

Бившият френски премиер Франсоа Фийон бе осъден днес на 5 години затвор – 3 от тях условно – и глобен с 375 хиляди евро заради злоупотреба с обществени средства.

Освен това му е забранено да се кандидатира на каквито и да е избори в следващите 10 години.

Съпругата му Пенелопи получи 3-годишна условна присъда лишаване от свобода и същата глоба.

 

Скандалът избухна през 2016 г. и провали кандидатурата му за президент на Франция за изборите през май 2017 г. Преди това премиерът по времето на президента Никола Саркози бе смятан за фаворит, но бе победен още на първия тур и в Елисейския дворец влезе Еманюел Макрон.

Тогава имаше разкрития, че близкият с руския президент Владимир Путин политик е злоупотребил със стотици хиляди евро обществени средства, платени на родената му във Великобритания съпруга чрез назначаването ѝ на практически фиктивния пост на парламентарен помощник.

“Заплащането не е съответствало на свършената работа. Господин Фийон я е наел за безполезна позиция”, заяви днес председателят на съдебния състав.

Фийон до последно отричаше да е виновен и навремето отхвърли натиска в партията си да оттегли кандидатурата. Сега и съпругата му е осъдена за съучастие в злоупотреби и прикриването им.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.