Френската полиция разчиства нелегални лагери на мигранти в Париж

Френската полиция разчиства нелегални лагери на мигранти в Париж

SHARE

Френската полиция продължава мащабната операция за премахването на нелегални лагери в североизточната част на Париж, обитавани от 600 до 1200 мигранти, предаде “Франс прес”, цитирана от БТА.

Около 600 полицаи придружиха нелегалните мигранти, настанили се в импровизирани палатки близо до столичното околовръстно шосе, до автобусите, с които ги откараха във физкултурни салони и центрове за настаняване в района.

“Студено е и вали. Не зная къде отивам, но ще ида там с удоволствие, защото довечера ще имам покрив над главата”, казва 32-годишната Ава от Кот д’Ивоар, пристигнала във Франция преди година и неуспяла досега да си намери подслон.

Операцията, най-мащабна за френската столица поне от година насам, се провежда в момент, когато вътрешният министър Кристоф Кастанер втвърдява тона, говорейки за миграционната политика. Вчера той увери, че всички лагери в североизточната част на Париж ще бъдат евакуирани до края на годината.

Тази операция не е случайна – “решението е взето в изпълнение на (правителствения) план”, отбеляза полицейският префект на Париж Дидие Лалман.

Вчера премиерът Едуар Филип обяви мерки, с които Франция да си “върне контрола” върху имиграцията. Като част от тях мигрантските палаткови лагери в североизточен Париж ще бъдат премахнати до края на годината. Филип обаче не уточни какво ще стане с подобни лагери в други части на страната. Ще бъдат осигурени хиляди нови домове за търсещите убежище, за да могат да живеят достойно, допълни премиерът.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.