SHARE

Авторитетната неправителствена организация Freedom House публикува своя доклад за състоянието на демокрацията и медийната свобода по света, като България се нарежда на 70-о място с 80/100 точки наравно със Самоа и под Тринидад и Тобаго по общия индекс на свободата.

Полша – срещу която Европейската комисия води процедура по нарушение на върховенството на правото – е с няколко позиции по-напред от страната ни и рейтинг 85/100, но задминаваме Унгария, която има 72 от общо сто точки.

В категориите „Политически права” и „Граждански свободи” България получава оценка 2/7 (при най-висока оценка 1), което я поставя сред свободните държави. Но същевременно медиите в България са извън категорията “свободни”, а в тази на „частично свободни”.

От Freedom House отбелязват, че през 2017 г. политическите права и граждански свободи по света са се влошили до най-ниската си точка за повече от десетилетие, като периодът отбелязва надигането на авторитарни лидери и застрашени демокрации. Допълнителен принос оказва оттеглянето на САЩ от водещата им позиция в света по защита на човешките права.

71 страни страдат от спад в политическите си права и гражданските свободи, а само 35 отбелязват развитие. С това се отбелязва 12-ата последователна година на упадък на свободата по света.

За Европа основният извод е, че крайнодесни популисти набират сила, отхвърляйки демократичните ценности.

“В Унгария и Полша популистките лидери продължават да консолидират властта си, като подкопават демократичните институции и оказват натиск над критиците си в гражданското общество”, се отбелязва в доклада, като се отбелязва, че и двете страни атакуват опозицията и неправителствените организации с недемократични средства. Напомняме, че България по свобода в класацията се намира между двете държави.

Подробен доклад за България и останалите държави ще бъде публикуван в идните дни. Междувременно можете да видите общите изводи за “Свободата в света 2018 г.” тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.