SHARE

България отбелязва спад в общата си оценка за състоянието на демокрацията за трета поредна година в доклада на Freedom House за страните в преход през 2017 г. Сред основните причини е изключително ниското ниво на свободата на словото и корупцията в България и влошаването на местното самоуправление, което трупа все повече дългове, особено в по-бедните селскостопански райони, което ги прави все по-зависими от централната власт. Също така обеднелите региони пречат на икономическите перспективи за местното население.

По отношение на свободата на словото организацията отбелязва:

“Положението по отношение независимостта на медиите в България продължи да се влошава през годината. Дезинформацията и фалшивите новини се превръщат във все по-големи проблеми” и се посочва също, че има завръщане на натиска върху журналисти от политици и институции.

Отбелязва се надигането на расистката и ксенофобска реторика, като за основна причина се посочва управлението с “Обединени патриоти”.

“Макар реално да има спад в гласовете за националисти, фрагментацията на традиционното дясно изключително облагодетелства националистите. Тяхното участие в правителството насърчи разпространението на расистка и ксенофобска реторика, включително при министри. Въпреки това поведението им като коалиционен партньор бе по-умерено от очакваното”, посочва организацията.

Общата оценка за демокрацията в България спада от 3.36 пункта през миналата година до 3.39 през тази. По скалата на Freedom House напълно демократична е държава с оценка 1, а напълно недемократичните държави се оценяват със 7. Най-лошо е положението със свободата на медиите и корупцията – 4.25.

Freedom House дава и положителни оценки за някои процеси в страната – най-вече за стабилността.

Според анализа на организацията партия ГЕРБ е „затвърдила доминиращата си позиция”, БСП си е възстановила подкрепата след „катастрофалното представяне” на парламентарните избори през 2014 г. В доклада е посочено още, че фрагментацията на традиционните десни партии продължава и е довела до „пълното им изчезване от парламента”.

Високо оценено е споразумението за добросъседство с Македония.

За корупцията  се посочва, че тя продължава да бъде много сериозен проблем, но в същото време се допълва, че толерантността към нея намалява.

“Както съдебната независимост, така и корупцията остават сериозен проблем под продължаващия мониторинг на ЕС. Има ръст на корупционните дела, някои от които доведоха до оставки под натиска на политическите партии.

Като цяло има по-голямо медийно отразяване на корупционните дела и политическите партии са по-малко склонни да прикриват подобни случаи, предпочитайки на отстранят обвинените лица вместо това.”

Анализът посочва, че през 2018 г. не се очаква прогрес по отношение на медийната свобода, но е възможен подобен в съдебната система, тъй като правителството приема нови антикорупционни закони, чиито последици предстоят да бъдат видени.

Мнозина анализатори, сочи докладът, смятат, че правителството може да падне след края на председателството на Съвета на ЕС, завършващо в средата на годината. При подобен развой съществува риск за стабилността на страната.

“Поддържането на финансова стабилност и икономически растеж ще бъде ключово за запазването на политическата стабилност и предотвратяване на надигането на радикално десния популизъм”, завършва анализът.

Целия доклад можете да прочетете тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.