Франс прес: Над 18 млн. случая на Covid в света

Франс прес: Над 18 млн. случая на Covid в света

SHARE

Над 18 милиона случая на коронавирус вече са официално регистрирани в света, като половината от тях са в САЩ, Латинска Америка и Карибските острови, според изчисления на Франс прес, базирани на официални данни до 22.40 часа по Гринуич в неделя.

Официално са декларирани най-малко 18 011 763 случая на коронавирус, от които 687 942 с летален изход. Най-тежко засегнатата страна е САЩ, с 4 657 693 заразени и 154 793 починали, следвана от Бразилия (2 733 677 случай, от които 94 104 починали/ и Индия /съответно 1 750 723 и 37 364).

Пандемията, която отне живота на над 685 хиляди души, продължава бързото си разпространение по света, с един милион нови случая на заразяване, установени за по-малко от 4 дни.

Съединените щати регистрираха вчера 47 508 нови случая на заразяване с коронавирус и 515 починали от Covid-19 през последното денонощие, съобщи Франс прес, като се позовава на данни на университета “Джонс Хопкинс”.

Общия брой заразени в най-засегнатата от пандемията страна в света достигна над 4,6 милиона, а на починалите – 154 834.

Дневният прираст на новозаразените бележи лек спад в неделя в сравнение с предните пет дни, когато всеки път надхвърляше прага от 60 хиляди.

Новите данни бяха публикувани в момент, когато Флорида се готвеше да посрещне урагана Исаяс, който с наближаването си отслабна до тропическа буря, отбелязва агенцията. Югоизточният щат е сред най-засегнатите от пандемията. Вчера там бяха регистрирани 77 нови смъртни случая в резултат на коронавируса, с което общият им брой достигна 6 920.

Китайските власти регистрираха за последното денонощие 43 случая на заразени с коронавирус и 11 безсимптомни носители на инфекцията, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на Държавния комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването на Китай. Няма починали през последните 24 часа, десет души са изписани от болниците.

От регистрираните 43 случая седем са били внесени. От останалите най-голям брой е установен в Синцзян-уйгурския автономен регион – 28 души. Други седем случая са регистрирани в североизточната провинция Ляонин.

Общият брой на внесените случаи на коронавирус в Китай достигна 2092, при това 1997 души са оздравели и са изписани от болниците. Нито един заразен, пристигнал в Китай от чужбина, не е починал.

По последни данни общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в Китай достигна 84 428, починали са 4634 души, а 79 013 са излекувани.

От началото на април китайските власти публикуват отделна статистика за безсимптомните пациенти: ако у човек с положителен резултат от теста за коронавирус и отсъствие на симптоми на заболяването все пак са се появили характерни признаци като кашлица, температура и други, той бива включван в официалната статистика за заразените.

Министърът на здравеопазването на Полша съобщи днес, че властите ще започнат тази седмица проверки в магазините дали хората спазват противоепидемичните правила, като закриват с предпазна маска носа и устата си, предаде Ройтерс.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.