Франция: Връщаме контрола върху имиграционната политика

Франция: Връщаме контрола върху имиграционната политика

SHARE

Франция ще разчисти някои мигрантски палаткови лагери, ще наложи квоти за определени категории работници мигранти и ще отказва на новодошлите търсещи убежище достъп до неспешни здравни грижи в опит да покаже на избирателите, че президентът Еманюел Макрон обръща внимание на свързаните с имиграцията опасения, предаде “Ройтерс”.

“Искаме да си върнем контрола върху нашата имиграционна политика”, каза премиерът Едуар Филип пред репортери, обявявайки пакета от мерки за имиграцията. “Това значи, че когато казваме “да”, наистина означава “да”, а когато казваме “не”, наистина означава “не”, подчерта той.

Макрон се надява да бъде преизбран през 2022 г., а социологическите проучвания показват, че той ще води оспорвана надпревара с лидера на крайнодясната опозиционна партия “Национален сбор” Марин льо Пен, която увеличи подкрепата си, обвинявайки Макрон, че е твърде мек спрямо имиграцията.

Центристката администрация на Макрон досега устояваше на натиска от крайнодесни съперници за имиграцията, но с обявяването на новите мерки тя се присъединява към други европейски държави, сред които Италия, Великобритания и Швеция, които решиха да възприемат по-твърд подход.

Френският премиер, близък до Макрон, каза, че новите мерки са знак за една “Франция, която е отворена, но не и наивна”. “Мисля, че намерихме правилния баланс между това да успокоим нашите граждани и да не отстъпваме пред популизма”, допълни той.

Филип потвърди информацията, че правителството планира да определи квоти за определени аспекти за миграцията, предадоха “Франс прес” и “Асошиейтед прес”. “Нашето желание е правим избор за начина, по който приемаме (имигранти): да определим количествени цели или квоти за професионална имиграция”, допълни премиерът.

Той потвърди още, че парламентът в бъдеще ще определи годишни секторни “цели или квоти” за квалифицирани мигранти от страни извън ЕС, подобни на системите в Канада и Австралия. Квотите ще се основават на списък с професии, в които работодателите ще бъдат освободени от задължението да трябва да доказват, че работата не може да се заеме от французин.

Изказването му дойде ден след като министърът на труда Мюриел Пенико обяви, че от догодина Франция за пръв път ще определи квоти за броя работници имигранти от страни извън Европейския съюз.

В момента работодателите трябва в рамките на сложна административна процедура да се обосноват защо френски гражданин не може да бъде нает. Миналата година около 33 хил. икономически мигранти са получили разрешение за пребиваване.

Строителството, хотелите, ресторантите и някои сектори на търговията на дребно дълго време се оплакваха от липса на хора, желаещи да приемат често нископлатена работа. Според работодателите в информационните технологии и инженерството обаче Франция не произвежда достатъчно квалифицирани кадри.

Още мерки

Плановете на правителството предвиждат още кандидатите за бежански статут да трябва да чакат три месеца, преди да получат достъп до безплатна неспешна медицинска грижа (ограничението не се отнася за децата).

Тестовете за придобиване на френско гражданство ще бъдат по-взискателни, а правителството ще си постави за цел молбите за убежище да се обработват в рамките на шест месеца.

Мигрантските палаткови лагери в източен Париж ще бъдат премахнати до края на годината, но Филип не уточни какво ще стане с подобни лагери в други части на страната. Ще бъдат осигурени хиляди нови домове за търсещите убежище, за да могат да живеят достойно, допълни премиерът.

Макрон наскоро понесе негативи по въпроса с имиграцията, особено след интервюто му за сп. “Вальор актюел”. В него той каза: “Предпочитам да имаме законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа. Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д’Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали.”

Думите му предизвикаха дипломатическо напрежение със София.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.