Франция удължава полицейския час

Франция удължава полицейския час

SHARE

От събота полицейският час във Франция ще започва от 18 ч., а не от 20 ч., както досега. Новите правила, целящи забавяне на разпространението на коронавируса, ще важат поне 15 дни, съобщи премиерът Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс.

Досега само в 25 от общо 101 департамента вечерният час започваше в 18 часа.
“В първите 15 департамента, където на 2 януари вечерният час бе изтеглен от 18 часа, увеличаването на броя на новите случаи е два пъти, даже три пъти по-слабо, отколкото в другите департаменти”, каза Кастекс на пресконференция, цитиран от Франс прес.

Засега според него няма нужда от нова обща карантина, но ако в близките дни се влоши епидемичната обстановка, може да се наложи въвеждане на нов режим на самоизолация.

Епидемията от коронавируса отне живота на над 69 000 души във Франция. Страната се нарежда на седмо място в света по този показател. Франция има най-много регистрирани заразени с коронавирус в Западна Европа и е на пето място в света с над 2 830 442 случая.
Според Кастекс ситуацията е тревожна, тъй като честотата на инфекциите е висока, а натоварването върху болниците е голямо. През последните пет седмици броят на хоспитализираните е стабилен – около 24-25 хиляди души.

Здравните власти обаче сетревожат от по-заразния щам на коронавируса, открит във Великобритания, чийто дял в момента е около 1 процент от инфекциите във Франция. “Трябва да направим всичко, за да попречим на този щам да се разпространи във Франция”, каза на пресконференцията здравният министър Оливие Веран.

Франция ще засили граничния си контрол. От понеделник всички пътуващи за Франция от държави извън ЕС ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, за да се качат на самолет или кораб, и да се самоизолират за седмица след пристигането си. След края на седемдневния период те ще трябва да си направят втори писиар тест, предаде Франс прес.

Веран каза, че от 18 януари ще започнат ваксинациите на хора с високорискови заболявания, независимо от възрастта им. Това обаче ще става само по лекарско предписание.
Досега в страната са ваксинирани близо 300 000 души.

От 25 януари ще започнат присъствените занятия на студентите първокурсници, но в малки групи. Приоритет остава запазването на училищата отворени. Кастекс каза, че ще бъдат правени по милион теста на месец в училищата, за да се избегнат огнища на зараза.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.