Франция удължава извънредното положение до 24 юли

Франция удължава извънредното положение до 24 юли

SHARE

Френското правителство реши да удължи днес с два месеца, до 24 юли, извънредното санитарно положение, въведено заради епидемията от Covid-19.

Извънредното санитарно положение е в сила от 24 март в страната и се предвиждаше то да бъде отменено на 23 май. Но властите са преценили, че това би било преждевременно и че рисковете за ускоряване отново на епидемията ще бъдат големи в случай на рязко преустановяване на текущите ограничителни мерки.

Това се посочва в проект на нормативен акт, разглеждан днес от френското правителство, който ще бъде обсъждан в понеделник в парламента.

Текстът посочва по-специално и при какви условия хората, идващи във Франция и заразени с вируса, ще трябва да бъдат поставени под карантина.

В проекта се говори и за въвеждане на “информационна система”, касаеща болните и тяхното обкръжение, като продължителността на тази система ще бъде една година.
Във Франция излизането от изолацията ще започне на 11 май. Днес френският здравен министър заяви, че хората ще трябва да се научат да живеят за известно време с вируса.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.