Франция и Германия се готвят за едномесечна карантина

Франция и Германия се готвят за едномесечна карантина

SHARE

Заразените с Covid-19 по света се увеличават с бързи темпове. През миналата седмица техният брой е скочил с над 2,8 милиона души – най-големият ръст от началото на пандемията, показват данни на Световната здравна организация.

Броят на смъртните случаи за последната седмица  се е увеличил с почти 40 000, което е с няколко хиляди повече в сравнение с предишната седмица. Особено бързо нараства заболеваемостта в Европа – над 1,33 млн. случая за седмицата.

Франция, където са в сила едни от най-строгите ограничения на стария континент, планира да въведе едномесечна национална карантина в опит да ограничи разпространението  на коронавируса, съобщи телевизия Бе Еф Ем. Очаква се карантината да влезе в сила от полунощ. Днес президентът Еманюел Макрон ще излезе с телевизионно обръщение.

Според Бе Еф Ем планираната карантина ще бъде “по-гъвкава” в сравнение със строгите ограничения през март. Вчера Франция съобщи за над 26 000 новозаразени, но ден по-рано беше поставен рекорд от 52 000 случая  за едно денонощие.

Днес канцлерката Меркел ще заседава с премиерите на федералните провинции и ще обсъдят затягане на мерките от 3 ноември. Това ще включва затваряне на всички ресторанти, гостилници, барове,дискотеки. Ще се позволява доставката на храна само по домовете. Вътрешният туризъм ще бъде блокиран, хотелите няма да настаняват германски граждани, ще се препоръча да не се пътува на гости на роднини, ще се забранят големите събирания на хора – както обществени, така и частни. Ще бъдат закрити спортните съоръжения, увеселителните паркове, кината, изложбените зали. Засега детските градини и училищата остават отворени.  Козметичните и масажните студия ще бъдат затворени.

Във Великобритания за последното денонощие са регистрирани 367 смъртни случаи на хора с положителни проба за коронавирус – най-високият показател от 27 май насам.  Общо броят на заразените за последните 24 часа е 22 885 души, но по-тревожен факт е увеличаващият се брой на жертвите. За последен път по-висок брой жертви 422 е имало на 27 май. Общо броят на починалите с положителен тест възлиза на 45 365, а на всички, в чиито смъртни актове се споменава Ковид-19 вече надхвърли 61 000.  От Националнотата служба по здравеопазване коментираха, че се наблюдава тенденция на покачване на смъртните случаи и това вероятно ще продължи известно време.

В четвъртък Нотингам преминава в най-високата трета степен на местна карантина. Същата мярка вероятно ще бъде наложена и в Западен Йоркшър. Повече от 8 милиона души в Англия, предимно на север, ще бъдат в карантина трета степен до края на седмицата. В Шотландия на места също се очаква да бъдат засилени ограниченията. На този фон в Шотландия е приложен различен подход – от понеделник в много райони пъбовете и ресторантите ще могат отново да сервират алкохол вътре в самите помещения.

На този фон Австралия регистрира едва 12 случая на заразяване с коронавирус за изминалото денонощие.

Австралийският щат Виктория в сряда празнува края на строгата карантина, по време на която в столицата на щата Мелбърн в продължение на 112 дни бяха установени строги рестрикции на придвижването. Почти 5-милионният град премина през една от най-дългите карантини в света. Ограниченията бяха наложени в началото на юли, когато дневните случаи достигнаха почти 200 на ден. Мерките включваха комендантски час, а жителите имаха право да пътуват на разстояние най-много 5 километра от дома си и да спортуват за един час дневно на открито.
В полунощ във вторник карантината официално приключи, а на ресторантите, кафенетата, пъбовете и магазините беше позволено да отворят за клиенти.
Някои барове организираха тържества, подобни на новогодишните с отброяване на времето до полунощ, когато позволиха на ограничен брой клиенти да влязат през вратите с наздравици и конфети.
Жителите на Мелбърн все още са ограничени в пътуванията си до 25 километра. Това ограничение се очаква да отпадне на 8 ноември.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.