Фон дер Лайен: Ценностите на ЕС трябва да бъдат защитени и онлайн

Фон дер Лайен: Ценностите на ЕС трябва да бъдат защитени и онлайн

SHARE

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкри във вторник, че изпълнителният орган на ЕС ще предложи Закон за цифровите услуги и Закон за цифровите пазари, които “ще определят европейски правилник за цифровата икономика и общество” и ще гарантират, че “европейските ценности са защитени както офлайн, така и онлайн”.

“Много големи дигитални компании излизат от коронавирусната криза по-печеливши и с по-голям пазарен дял от всякога. Това създава още по-голяма спешност за намиране на международно споразумение за данъчното облагане на цифровия бизнес и глобалното минимално данъчно облагане”, коментира председателят на ЕК.

“Дигиталната икономика трябва да служи на всички, а не само на привилегировани”, посочи още Фон дер Лайен.

Още през май Европейският съюз представи ново бюджетно предложение, което предвиждаше въвеждането на цифрови данъци през новата дългосрочна бюджетна рамка в периода от 2021 до 2027 г.

През септември изпълнителният вицепрезидент на Комисията Валдис Домбровскис отбеляза важността на подобни мерки за финансиране на бъдещи социални програми.

ЕС също така планира да затегне правилата за борба с онлайн екстремизма, заяви шефът на Европейската комисия, настоявайки за засилване на сигурността след смъртоносни терористични атаки във Франция и Австрия преди срещата на европейските министри на правосъдието и на външните работи в петък, съобщава Ройтерс.

Подозирани за ислямистки бойци убих осем души за по-малко от месец в Париж, Ница и Виена. Атаките пренасочиха вниманието на блока към заплахата от екстремизъм.

Френският президент Еманюел Макрон трябва да обсъди предложените нови мерки за сигурност с фон дер Лайен и германския канцлер Ангела Меркел по-късно във вторник преди петъчната среща.

Председателят на ЕС посочи, че предстоящата промяна на правилата на ЕС за онлайн платформи ще включва мерки за борба с екстремисткото съдържание.

“Нашите ценности трябва да бъдат защитени както онлайн, така и офлайн”, подчерта отново тя. “Вземете незаконна реч на омразата и терористична пропаганда. През последните седмици отново видяхме колко спешно е това”.

Шарл Мишел, който председателства срещите на върха на лидерите на ЕС, предложи създаването на специален европейски институт за обучение на имами.

Проектът на съвместно изявление за предстоящата среща на министрите, видян от Ройтерс, включва засилване на извънредните права на страните от ЕС за временно спиране на свободното движение през техните граници поради съображения за сигурност.

Почти две десетилетия от нападенията на САЩ на 11 септември и пет години, откакто въоръжени мъже убиха над 130 души в Париж, не са останали много нови идеи за политическо обсъждане, отбелязва Ройтерс.

Проектът на изявлението на министрите призовава имигрантите да “положат активни усилия да се интегрират, докато им се предлага помощ в това отношение”.

Страните от ЕС “трябва да запазят способността да въвеждат и удължават временния контрол на вътрешните граници, ако е необходимо”, се казва още в него, според информацията на Ройтерс.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.