Фирмите на Васил Божков печелят делата за отнетите хазартни лицензи

Фирмите на Васил Божков печелят делата за отнетите хазартни лицензи

SHARE

Фирми на Васил Божков печелят серия от дела срещу закритата вече Държавна комисия по хазарта и имат шанс да си върнат отнетите лицензи за хазартна дейност, след като през пролетта Народното събрание национализира хазартния бизнес, съобщава Mediapool.

 

Срещу фирмите на Божков бяха предявени като дължими със задна дата данъци, такси и лихви в размер на близо 700 млн. лв., а лотариите бяха закрити. Сайтът 7777.bg сам реши да прекрати дейността си заради наложените запори от НАП, а “Еврофутбол” остана без лиценз заради неплатените такси и данъци.

 

През последните няколко месеца обаче Административният съд – София-град, е отменил редица решения на Държавна комисия по хазарта, с които са отнети лицензите за хазартните игри, организирани от компаниите на Божков, съобщава още в публикацията Mediapool. Още през март комисията по хазарта реши временно да отнеме временно разрешения за хазартна дейност на фирмите на Божков с твърдението, че дължат стотици милиони от държавни такси. Междувременно Националната агенция за приходите издаде уверения на фирмите, че не дължат нищо.

 

Съдът: Отнемането на лиценз на “Националната лотария” е незаконно

 

На 2 ноември административният съд в София обявява, че временното отнемане на лиценза за бизнеса със залагания на “Националната лотария” е незаконно. Комисията по хазарта го е наложила с аргумента, че дружеството е натрупало над 3 млн. лв. неплатени такси върху залаганията за последните шест години. Тези задължения обаче не са безспорни, защото не са влезли в сила. “Националната лотария” ги обжалва в паралелно дело, което не е приключило.

 

Съдът напомня, че лицензът може да бъде отнет едва след като актовете за неплатените такси са влезли в сила и са станали неоспорими, а “Националната лотария” се съди с държавата за тези пари.

 

Лотарията твърди, че Законът за хазарта ѝ е давал възможност да не плаща 15% върху всички приходи от лотариите, а 20% само върху комисионите и таксите, които фирмите му са събирали от участниците в лотариите. Финансовото министерство е твърдо убедено, че законът ясно указва, че облагането е 15% върху залозите и неслучайно държавното тото винаги е плащало именно тази ставка.

 

В същото време НАП продължи да издава бележки на бизнесмена и неговите компании, че са изрядни платци.

 

По едно от делата за отнетите лицензи съдът изразява недоумението си от действията на комисията по хазарта, защото тя е изпращала уведомления за 6 временно отнети лиценза, но без да уточни за какво точно са отнети, а същевременно “Националната лотария” представя и уверението от НАП, че няма задължения.

 

С друго решение на административния съд е отменено окончателното отнемане на лиценза на “Националната лотария” за организиране на онлайн залагания върху надбягвания с коне и кучета. Комисията по хазарта твърди, че компанията дължи 19 милиона лева хазартни такси за тези залагания. Съдът казва, че тези дългове не са безспорни, защото се обжалват, и по тази причина комисията няма право да отнема разрешителни.

 

Със същите мотиви съдът е отменил и временно отнемане на лиценза за организиране на онлайн залагания на “Еврофутбол” – установените задължения не са безспорни, показва проверката на Mediapool. От акта се разбира, че държавата претендира за близо 330 милиона лева от хазартния оператор, а делата срещу актовете на комисията по хазарта и запорите на НАП продължават.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.