Финансовите министри на ЕС се споразумяха за общи икономически действия в отговор...

Финансовите министри на ЕС се споразумяха за общи икономически действия в отговор на кризата с Covid-19

SHARE

Министрите на финансите на страните-членки на ЕС се споразумяха за компромисна стратегия в подкрепа на икономическото възстановяване след пандемията в размер на 500 млрд. евро.

Министрите решиха да бъдат създадени три мрежи за безопасност – за работещите, малкия и среден бизнес и страните-членки.

Схемата за краткосрочна заетост, позната като SURE, ще канализира 100 млрд. евро за защита на работещите и самонаетите.

Втората мрежата –  за защита на малките и средни предприятия, е по инициатива на Европейската инвестиционна банка (EIB). Тя ще създаде паневропейски щит, който ще мобилизира заеми в размер на 200 млрд. евро.

Чрез третата схема се създава механизъм за подкрепа при кризата с коронавируса, създаден на базата на превантивна кредитна линия с разширени условия през Европейския механизъм за стабилност (ESM). Всяка държава от еврозоната ще може да тегли сума от фонда ESM на стойност 2 на сто от БВП за 2019 година с условието, че парите се използват в здравеопазването. Общата кредитна линия по Европейския механизъм за стабилност ще бъде в размер на 240 млрд. евро.

Създава се и временен Фонд за възстановяване, който ще осигурява средства за страните-членки чрез бюджета на ЕС. На срещата на Еврогрупата обаче не се постигна споразумение относно това как ще бъде финансиран този фонд.

Идеята за т. нар. „коронаоблигации“ беше изоставена.

Общо досега в борбата срещу пандемията в Европейския съюз са мобилизирани рекордните 3,2 трилиона евро, като това е най-големият в света финансов пакет за облекчаване на негативното икономическо въздействие от Covid-19.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.