Финансовите министри на ЕС отмениха временно бюджетните правила

Финансовите министри на ЕС отмениха временно бюджетните правила

SHARE

Министрите на финансите на ЕС се съгласиха временно да преустановят строгите правила за намаляване на публичния дефицит в блока, което ще позволи на държавите членки да харчат свободно за справяне с негативното икономически въздействието на пандемията от коронавирус.

Временната мярка ефективно спира стриктния контрол от страна на Брюксел върху националните държавни разходи и най-вече върху правилото за бюджетен дефицит, който да не надвиши 3% от БВП на дадена държава и за държавен дълг не по-голям от 60% от БВП.

Това ще бъде особено добре дошло в Италия, страната от ЕС, страдаща най-много от новия коронавирус и която често се намира в нарушение на фискалните правила на блока.

Така наречената “общата клауза за дерогация” от Пакта за стабилност и растеж дава на правителствата „необходимата гъвкавост да предприемат всички необходими мерки за подкрепа на нашите здравни и системите за гражданска защита и за защита на нашите икономики“, се казва в съвместното изявление.

Силно задлъжнялата Италия, но също така и Франция и Белгия, вече не спазват фискалните правила на ЕС, обявявайки през последните дни десетки милиарди евро допълнителни стимулиращи средства за борба с опасната болест, която на практика спря техните икономики.

Министрите ще проведат видеоконференция и във вторник, за да обсъдят други начини за обединяване на силите за борба с това, което със сигурност ще се окаже изтощителна икономическа рецесия за целия континент и за световната икономика.

Идеята на Италия и на Франция за емитиране на общи европейски облигации, добили през последните дни известност като “коронаоблигации” не беше приета.

Очаква се вместо това министрите да позволят на страните да искат гаранции за заеми от Европейския механизъм за стабилност (ESM), който разполага с 400 милиарда евро.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.