“Фейсбук” публикува стратегия срещу вредното съдържание, но подразни Брюксел

“Фейсбук” публикува стратегия срещу вредното съдържание, но подразни Брюксел

SHARE

Интернет компаниите не могат да носят отговорност за публикуваното в тях, каквато носят издателите например.

Това мнение изрази ръководството на социалната мрежа “Фейсбук” във втората си Бяла книга за регулация на онлайн съдържанието. В същия ден създателят на компанията Марк Зукърбърг публикува своя статия във в. “Файненшъл таймс” и се срещна с еврокомисари в Брюксел. А утре Еврокомисията трябва да публикува предложенията си за реформа на обработката на данни, чиято цел е да направи европейските компании конкурентоспособни на американските гиганти.

“Въпреки големите си усилия да попречат на разпространението на вредно съдържание интернет платформите са посредници, а не говорители”, посочва се в текста. “Би било непрактично и вредно да се изисква от тях да одобряват всеки пост, преди да позволят публикуването му. Способността на отделните хора да общуват без журналистическа намеса бе основата на разрастването и позитивното влияние на интернет.”

“Интернет услугите са разнообразни и се променят непрекъснато – някои се фокусират върху видео или изображения, други са основно базирани върху текст. Някои видове комуникация в интернет са “на четири очи” и аналогични на частната сфера, докато други са подобни на общуване на градския площад или на излъчване по телевизията – хиляди или милиони души могат да стигнат до това съдържание. Някои услуги са еднодневни, други – постоянни. Нормите за приемлива реч варират във всички тези различни видове общуване. Също както по време на семейна вечеря хората могат да кажат нещо, което не биха казали в общинския съвет, онлайн общностите създават свои собствени норми, които се налагат по формален и неформален път.”

Компанията критикува и идеята да премахва речта на омразата в рамките на 24 часа. Според нея това ще накара социалните мрежи да пренебрегват съдържанието, публикувано преди повече от ден.

Вместо това “Фейсбук” предлага властите да изискат създаването на система за докладване на съдържание; компаниите периодично да публикуват данни за това как прилагат правилата и властите да дефинират какво е “незаконно съдържание”.

Еврокомисията не е доволна

Еврокомисарят по индустрията Тиери Бретон обаче коментира, че “Фейсбук” трябва да се адаптира към европейските стандарти, а не те – към него. Той заяви това след кратката си среща със Зукърбърг. Той заяви, че предложенията от Бялата книга не са достатъчни и посочи, че в нея дори не се споменава пазарното превъзходство на социалната мрежа, нито се очертават ясно отговорностите ѝ.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова също бе твърда спрямо Зукърбърг. “Фейсбук” не може да избяга от всичките си отговорности. “Фейсбук” и г-н Зукърбърг трябва да си отговорят на въпроса кои искат да бъдат като компания и какви ценности искат да разпространяват”, каза тя след срещата. “Не правителствата, нито регулаторите ще решат дали “Фейсбук” иска да бъде от добрите или от лошите.”

В сряда Бретон ще обяви нови предложения как ЕС да оползотвори масивите данни, които се обработват в съюза, и да бъде конкурентоспособен на “Фейсбук”, “Гугъл” и “Амазон”. Също така ще бъдат обявени и нови предложения за регулиране на изкуствения интелект. Той коментира още, че ако “Фейсбук” не предприеме мерки срещу нелегалното съдържание, които да задоволят комисията, допълнителни регулации могат да бъдат включени в новия закон за цифровите услуги, който се очаква до края на годината.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.