SHARE

Фейсбук е нарушил британските закони при скандала с Cambridge Analytica за защита на личните данни и ще понесе максиманата глоба, предвидена в закона, постанови британският регулатор ICO (Information Commissioner’s Office).

Глобата е за две нарушения на Закона за защита на личните данни от 1998 г., установява британският регулатор:

1) Facebook не съумява да опази инофрмацията на потребителите си.

2) Facebook не е бил достатъчно прозрачен за това как тези данни са използвани от други.

За нарушението е предвидена максималната финансова санкция от 500 000 паунда, макар тази година facebook да изработва £500 000 на всеки пет минути и половина, съобщава Guardian. Новото европейско законодателно GDPR предвижда далеч по-високи глоби като €20 млн. (£17 млн.) or 4% от световния оборот, но тъй като назателното право не се прилага за предишни престъпления, то Facebook е глобен по старо британско законодателство от 1998 г.

Решението на британския регулатор също така е предвестник за това какво може да очакваме от други страни, включително САЩ. ICO започва разследване срещу компанията на Марк Зукърбърг през март т.г. след разкритията, че Cambridge Analytica се е сдобивала с личните данни на 87 милиона души в Facebook в световен мащаб. От интерес за разследващите е дали някое от участвалите в кампанията за и против Brexit е злоупотребил с въпросните данни. Отнети са сървъри, компютърно оборудване със стотици терабайти инфорамация, съобщава Guardian. 

Разследването продължава, като са изпратени предупреждения на 11 политически партии – сред тях всички с депутати в британския парламент – и уведомления, приканвайки ги да се съгласят на одит за защита на личните данни.

Повече информация можете да намерите на сайта на британския регулатор ICO. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.