SHARE

ФБР претърси офиса, дома и хотелската стая на личния адвокат на Доналд Тръмп – Майкъл Коен, заемащ основна роля в бизнес обвързаностите на Тръмп с Русия. Обискът е дошъл след сигнал от специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ връзките между кампанията на Тръмп и Русия, съобщи New York Times.

Адвокатът на Тръмп е разследван и за банкови измами и нарушаване на изборното законодателство. Част от причините за разследването не са свързани с разследването за връзки с Русия, поради което обискът е прехвърлен към прокуратурата на Южния окръг на Ню Йорк.

По време на своята кариера като бизнесмен Коен дълги години е личният адвокат на Тръмп, включително по време на президентската кампания през 2016 г. Коен също така посредничи за сключването на сделката за изграждане на Trump Tower в Москвa, която е прекратена през 2016 г. както и се занимава с финансовите операции на Доналд Тръмп, включително съмнителнителните му дългове към Deutsche Bank – която миналата година бе глобена с $630 млн., тъй като е участвала в схема за пране на пари с руски олигарси (повече по темата можете да прочетете тук). Другата банка е руската държавна – Внешэкономбанк, която е финансирала с 850 милиона долара хотел на Trump International, а зетят на Тръмп Джаред Къшнър се е срещал с председателя на борда след изборната победа на Тръмп.

До момента Коен е предоставял доброволно документи на разследването, като настоящият обиск навярно е сигнал, че той се е превърнал е криминална цел. Преди няколко дни се появиха сведения, че бизнес партньори на Тръмп са били разпитвани за Майкъл Коен.

Според американското законодателство обиск не може да бъде извършен, ако съдия или голямо жури не са убедени, че съществува възможност обектът на обиска да не укрие или унищожи инкриминиращи го доказателства, коментират правни анализатори.

Иззета е лична кореспондеция между Тръмп и Коен, която може да е закриляна от адвокатската тайна и ще бъде изследвана от агенти на ФБР, съобщава New York Times.

Коен също е замесен в отделен от разследването на Мълър случай –  порноактрисата Сторми Даниелс твърди, че по време на кампанията адвокатът на Тръмп й е платил 130 хил. щ.д., за да мълчи за интимните си отношения с него. Има съмнения дали тези пари не са дошли от фонда на кампанията на Тръмп, което би било незаконно.

По информация на New York Times са иззети и документи по този случай, който не е сред интересите на специалният прокурор Робърт Мълър.

“Бе ми съобщено от федералните прокурори, че обискът в Ню Йорк е – отчасти – по инициатива на специалния прокурор Робърт Мълър”, съобщи адвокатът на адвоката на Тръмп, което означава, че Коен е разследван и по други направления.

Обща картина за разследването за връзки на кампанията на Тръмп с Русия можете да прочетете тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.