SHARE

Д-р Джен Гюнтер е акушеро-гинеколог в Калифорния. За колонката, посветена на женското здраве в Styles и New York Times, той коментира защо алтернативната медицина и уелнес индустрията са изкушаващ, добре пакетиран маркетинг… който трябва да избягваме, ако искаме да бъдем истински здрави. 

Преди да се впуснем в дискусията, бих искала да уточня: уелнесът не е същото като медицината. 

Медицината е науката за намаляване на смъртността и болестите и увеличаването на продължителността на живота и здраволсловния живот. 

Уелнес [wellness, англ. – физическо, психическо и емоционално здраве обикновено включително здравословен начин на живот, като добра диета и упражнения; алтернативна медицина] някога означаваше смес между здраве и щастие. Нещо, което те кара да се чувстваш добре или носи радост и не е вредно от медицинска гледна точка – може би масаж или разходка по плажа. Но терминът се е превърнал във фалшив антидот на страха от модерния живот и смърт. 

Уелнес индустрията прави заемки от медицинската терминология, например “възпаление” или “свободни радикали”, и ги смила в абсолютно неразбираема каша. Резултатът е направи-си-сам медицина за дълголетие, която се предава с увереност, за която светът на науката може само да си мечтае. 

Нека да вземем за пример тенденцията за добавяне на малко активен въглен в храната или водата. С черен цвят, който е изключително неочакван и привлича вниманието, това се продава като предполагаем “детокс”. 

И познайте какво? Ефективността е точно толкова, колкото магия от местната врачка.

Може би е въпрос на естетика. Уелнес отварите в красиви опаковки с нетествани съставки от незнайна чистота са практично опаковани за Инстаграм.

Искам също така да разясня и какво са токсините: вредни вещества, произвеждани от някои растения, животни и бактерии (които със сигурност не се лекуват с активен въглен).

“Токсините” според дефиницията на пропагандиращите тези съмнителни лекове са вредните последствия от модерния живот, които предполагаемо обикалят телата ни, причинявайки подуване и умора, досущ като микроскопичен Еманюел Голдщайн от Джордж-Оруеловата “1984”.

Тъй като без тези токсини не може да съществува търсенето на чистота – “чисти” тампони, “чиста” храна, “чист” грим. Съществуват също така и свещени действия и ритуали, които трябва да се извършват и ако сте отключили правилното ниво на играта, ще реализирате своята вътрешна богиня.

Медицината и религията са свързани от много отдавна, разделени от относително скоро. Уелнес индустриялният комплекс търси възкресяването на тази връзка. Това е като медицинска носталгия, все едно че идиличните дни на здравето са били преди 5000 години. На древните ритуали им е придаден модерен характер – добавки, безполезни продукти и научно неподкрепени тестове.

Диетичните добавки, които са гръбнакът на уелнеса, носят около 30 милиарда щатски долари годишно на бизнеса въпреки проучванията, които посочват, че те нямат никаква стойност по отношение на дълголетието (само няколко витамина имат доказани медицински ползи, като фолиевата киселина преди и по време на бременност и витамин Д за по-възрастни хора, които имат завишен риск от недостик).

Модерната медицина иска да получите хранителните си вещества от диетата, която е безспорно най- естественият източник. 

Въпреки това уелнес индустрията успява да изкриви този наратив и да направи добавките нужен инструмент за безсмислени практики, например в подсилването на имунната система или във войната с възпаленията. 

Флуоресцентно жълтата урина, резултат от мултивитамините, може би осигурява фалшиво усещане за ефикасност, но не всичко, което блести, е злато (и последствие от превишено количество на витамин В2, който не може да се абсорбира).

Но каква е вредата от това да харчите парите си за активен въглен срещу несъществуващи токсини или витамини за скъпа урина или за “заземяване” на чаршафите си, така че да се свържете по-добре с електроните на Земята? 

Ето каква е вредата: плацебо ефектът или “опитването на нещо естествено” може да доведе хората със сериозни заболявания до отлагане на ефективно медицинско лечение.

Всеки доктор, когото познавам, има повече от една история за пациент, който е починал, тъй като е опитал да “алкализира” кръвта си или е заложил на интравенозни витамини, вместо да получи лечение срещу рак. Вече има данни, че онези ракови пациенти, които залагат на алтернативните медицински практики – много от които са рекламирани от компании, които продават продукти със съмнителна стойност – са изправени пред много по-висок риск от смъртност. 

Движението на типа продукт, който движи колелата на уелнес индустриалния комплекс, изисква постоянен поток от страх и дезинформация. Хвърлете втори поглед над повечето уелнес сайтове и над много от медицинските им партньори и ще откриете разнообразие от медицински конспиративни теории: ваксините и аутизма. Опасностите от флор във водата. Сутиените и ракът на гърдата. Мобилните телефони и ракът на мозъка. Отравянето с тежки метали. СПИН като творение на фармацевтичната индустрия.

Повечето хора смятат, че са имунизирани за тези маргинални идеи, но науката говори друго. Всички ние бъркаме повторението с точността – феномен, наречен ефект на илюзорната истина, и дори знанията относно проблема не означават задължително предпазване. Дори единично излагане на информация, която звучи като полуистина, може да увеличи възприемането ѝ за вярна.

Пример за вярването в медицинско конспиративни теории е идеята, че фармацевтичната индустрия потиска “натуралните” лечения, която увеличава вероятността даденият човек да взема хранителни добавки. Така че за продължаващата продажба на добавки, заземяващи шалтета, комплекти за клизма с кафе и всички други стоки, които генерират печалба, не е достатъчно просто да подклаждаш страх. Трябва непрестанно да захранваш огнището.

Не може да има модерна индустрия на уелнеса без медицинско конспиративни теории.

Дори ако напълно се изолирате от тези сайтове поради лъжливия им характер, хората, които ще повярват в тази дезинформация, могат да повлияят на общественото здраве както с отказа си да се ваксинират, така и с гласовете си срещу базираните на доказателства здравни политики.

Също така като доктор приемам лично новините за последната епидемия на морбили или когато приятел харчи парите си за терапия, която няма как да му помогне. Когато пациентите помолят за тест с недоказана ефективност, често промотирани в уелнес сайтове – например за хелатообразуване в урината или хормонални нива в слюнката, трябва да им обяснявам, че не мога да поръчам безполезни тестове с чиста съвест.

Също така нямам желание хората да умират.

И така – защо хората се обръщат към уелнеса?

Има симптоми, за които вярвам, че са с нас откакто свят светува, толкова разпространени, че вероятно са част от човешкото съществуване: умора, подуване, ниско либидо, епизодична болка, загуба на жизненост. Когато медицината може да предложи терапия, не лек, или когато докторите дават нежелани отговори – предлагайки да се отдели внимание на сънната хигиена например – не е трудно да видим как опияняващото самочувствие и театрото на алтернативната медицина могат да изкушат пациента.

Медицинската болест също така е и страшна. Кой не би искал да взема витамини интравенозно, вместо да му вливат химиотерапия? 

Признавам, че лекарите могат да научат нещо от уелнеса. Ясно е, че някои хора търсят лечители, така че трябва да открием начин да служим на тази нужда, като този начин да е етичен от медицинска гледна точка. 

Ние, лекарите, можем да направим повече по отношение за предоставянето на информация, базирана на факти относно вредните субстанции, например карценогените и химикалите, които смущават ендокринната система, които се съдържат в продуктите и околната среда. Това може да правим от проверени медицински сайтове, които не продават продукти, например Националният раков институт и Ендокринното общество. 

Много хора, в частност жените, дълго са маргинализирани и пренебрегвани от медицината, но отговорът не се крие в хищнически конспиративни теории, фалшива религия или скъпа магия. 

В настоящата си форма уелнесът не запълва празнините, оставени от медицината. Той ги експлоатира. 

Снимка: Stat 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.