“Файнаншъл таймс”: България стана част от неудобния отбор на Европа

“Файнаншъл таймс”: България стана част от неудобния отбор на Европа

SHARE

България залита към Унгария и Полша, а Брюксел помпа корупцията й с еврофондовете, предупреждава британският финансов всекидневник “Файнаншъл таймс”, който също се пита как така чекмеджето на нощното шкафче на премиера Бойко Борисов се пълни с пари. Поредната статия в голямо западно издание разобличава корупцията на високо равнище, генерирана от управляващата партия ГЕРБ и толерирана от главната прокуратура.

“Политическите трудности на Борисов поставиха тежки въпроси пред Брюксел и другите държави. Критиците казват, че те са се провалили да подложат на ефективен натиск София, за да подобри управлението си. През последните седмици напрежението нарасна, защото България блокира стартирането на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС и породи опасение, че може да се нареди до Унгария и Полша в техните чести битки с Брюксел и другите страни членки”, пише изданието.

Цитиран е Симеон Дянков, бившият финансов министър на Борисов в първото му правителство, който казва, че “еврофондовете практически засилиха корупцията и завладяването на държавата. Те се използват за купуване пряко или чрез обществени поръчки на голяма част от медиите, които да служат за прикритие на политиците”.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.