SHARE

Лидерите на всички политически групи в Европейския парламент, освен крайнодесните и евроскептични партии, призоваха Европейската комисия и председателят ѝ Жан-Клод Юнкер незабавно да отправи съдебната чистка в Полша към Европейския съд в Люксембург. Понастоящем срещу Полша се води процедура за отнемане на правото на глас в Съвета на ЕС  [чл. 7 от ДЕС] за сериозни нарушения на върховенството на закона, извършени от крайнодясното правителство на Качински в страната. Парламентарните лидери настояват Европейската комисия също така да започне наказателна процедура срещу самия закон за Върховния съд на Полша, чрез който ще могат да бъдат отстранени до 40% от съдиите в него – и така да се даде повод Европейският съд да се произнесе по законодателството.

Публикуваме писмото на лидерите на парламентарни групи до Жан-Клод Юнкер. Акцентите са на редакцията на “Терминал 3”.

Скъпи г-н председател,

Според новия закон за Върховния съд на Полша до 3 юли съдиите, които са достигнали 65-годишна възраст, трябва да кандидатстват за удължаване на техния мандат. Това може да доведе до отстраняването на ок. 40% от настоящите съдии, включително първият председател на Върховния съд, чийто 6-годишен мандат изтича през 2020 г. Президентът на Полша ще реши на кого да удължи престоя след консултации с Националния съдебен съвет (НСС). Нови съдии също ще бъдат назначени от полския президент след консултации с НСС. Трябва да бъде напомнено, че според новото законодателство съдийската квота на НСС се назначава от парламента, съответно новият състав на НСС е в мнозинството си от политически назначения на настоящото управляващо мнозинство.

Новият закон за Върховния съд на Полша бе критикуван от Европейската комисия, Венецианската комисия, други органи на Обединените нации и Съвета на Европа. По-конкретно Венецианската комисия достигна до заключението, че новият закон заедно с другите съдебни реформи позволява на законодателната и изпълнителната власт да се намесят по груб начин в правоприлагането и съответно представляват огромна заплаха за съдебната независимост като основен елемент от върховенството на закона. 

На 3 юли последният независим съд в Полша може да спре да функционира пълноценно. Това е бедствие за полските граждани и полската демокрация.

Полските гражди водиха трудна борба, за да получат демокрация и независима съдебна власт. В тези трудни времена Европейският съюз е време да застане до собствените си граждани в Полша и да защити върховенството на закона. Затова ние, долуподписаните, Ви призоваваме да предприемете всички възможни стъпки, за да защитите независимостта на съдебната власт в Полша. По-конкретно призоваваме Ви незабавно да започнете наказателна процедура, паралелно с процедурата по чл. 7 [за отнемане на правото на глас при сериозни нарушения във върховенството на закона] и да отнесете закона за Върховния съд на Полша до Европейския съд, за да бъде спряна тази унищожителна реформа възможно най-скоро.

Европейският съюз трябва да защитава правата на гражданите си, без значения къде те живеят.

Уверени във вашата подкрепа, ви благодарим,

Манфред Уебър, председател на групата на Европейската народна партия

Удо Булман, председател на групата на социалистите и демократите

Ги Верхофстад, председател на Алианса на либералите и демократите в Европа

Габи Зимер, председател на Обединена европейска левица/Северна зелена левица

Ска Келър, съпредседател на Зелените/Европейски свободен алианс

Филипе Ламберт, съпредседател на Зелените/Европейски свободен алианс

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.