Европарламентът определя становището си за преговори с Великобритания

Европарламентът определя становището си за преговори с Великобритания

SHARE

В програмата на започващата днес седмична сесия на евродепутатите в Страсбург е заложено определянето на становището на ЕС за отношенията с Великобритания.

Предвижда се ЕП да обсъди утре предложените преговорни насоки от Европейската комисия. Евродепутатите ще приемат резолюция по този въпрос в сряда. Очаква се Съветът на ЕС да се произнесе на 25 февруари, за да може преговорите с Лондон да започнат в началото на март.

Тази вечер ЕП ще обсъди предложените от ЕК промени в процеса на разширяване на ЕС. Предвижда се промените да засегнат очакваните преговори със Северна Македония и Албания, но не и вече започналите преговори със Сърбия и Черна гора.

Утре евродепутатите ще обсъдят за пореден път въпроса с върховенството на закона в Полша. Преди дни ЕК изрази мнение, че поредните промени в полската правосъдна система будят дълбока тревога и вече са заплаха не само за отделни магистрати, а за цялата професионална общност.

В сряда ЕП ще разисква застоя в преговорите за бюджета на ЕС до 2027 г. в сянката на оттеглянето на Великобритания. Европейския съвет ще заседава извънредно по същия въпрос на 20 февруари. ЕП настоява за запазване на регионалната и на селскостопанската политика. Според евродепутатите водещи следва да бъдат разходите за опазването на околната среда, за наука, цифровизация, образование и за малките и средните дружества.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.