Eвропа бавно, но сигурно се връща към свободата на движение

Eвропа бавно, но сигурно се връща към свободата на движение

SHARE

Eвропа бавно, но сигурно се връща към свободата на движение. След като Хърватия и Словения отвориха границите си по-рано тази седмица, от тази сутрин унгарци, чехи и словаци могат да влизат свободна в Австрия. Граничния контрол, обаче, остава.

Словения беше първата европейска държава, която обяви край на епидемията и отвори границите за европейски граждани в петък.

Вчера в страната няма новозаразени с коронавирус, а на границата с Австрия се образуваха дълги опашки и се чака с часове.

„Чакаме много време вече. Стигнахме границата преди 3 часа, а сега вече е 6 часа“, разказа словенка.

 

Италия обмисля дали да отвори границите си от 3 юли. 15 юни остава официалната дата за възобновяване на движението в Европейския съюз. Въпреки това от вчера Германия отвори някои гранични пунктове за граждани на Австрия, Швейцария, Франция и Люксембург.

Австрия също пусна движението през два гранични пункта с Унгария. Франция сключи споразумение с Великобритания гражданите на двете държави да минават без да прекарват 14-дневна изолация, kf впоследствие Лондон се отдръпна и отказа да позволява на френски граждани да влизат без последващи 2 седмици ud,dkjrkd.

По-голямата част от френските граници остават затворени. Испания също отвори границите, но със задължителна 14-дневна карантина.

Друга основна туристическа дестинация – Португалия обяви, че плажовете и хотелите ще бъдат готови да посрещат гости от средата на юни. Полша запазва граничните ограничения до 12 юни.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.