ЕС въвежда санкции лично срещу Лукашенко

ЕС въвежда санкции лично срещу Лукашенко

SHARE

Външните министри на 27-те страни от Европейския съюз на среща в понеделник се споразумяха да наложат санкции на белоруския лидер за бруталното потушаване на протестните действия, съобщи Би Би Си.  Александър Лукашенко ще се присъедини към списъка с 40 свои подчинени, на които ЕС вече е забранил да влизат и е замразил техните активи, съобщиха два дипломатически източника.

Досега ЕС не бе предприел действия срещу самия Лукашенко, с надеждата да го убеди да започне диалог с опозиционните сили.

Действията на полицията в неделя, когато срещу мирни демонстранти в Минск бяха използвани водни оръдия и зашеметяващи гранати, и стотици протестиращи бяха задържани от полицията, преляха чашата на търпението.

„Режимът на Лукашенко не прекратява насилието, арестите на мирни демонстранти продължават и ние трябва да решим какво да правим  по-нататък”, каза при пристигането си на срещата в Люксембург Хайко Маас, външен министър на Германия, който в момента  председателства ЕС.

„Предложих да се разработи нов пакет санкции. И Лукашенко трябва да бъде сред тези, които ще бъдат засегнати от тях”, добави Маас.

РИА Новости цитира по темата върховният представител на ЕС  върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Според него ЕС вярва, че Лукашенко не е готов за диалог с опозицията и няма да се съгласи на мирно уреждане на кризата в републиката.

Борел каза още, че ЕС започна подготовката на нов списък със санкции срещу Беларус, който трябва да включва Лукашенко. И се надява, че мерките срещу белоруския лидер ще бъдат въведени по-бързо от предишния санкционен списък, чието съгласуване отне месец и половина.

В началото на октомври лидерите на страните от ЕС наложиха санкции на белоруски длъжностни лица, които според тях са замесени в изборни измами и нарушения на човешките права.  Тогава Лукашенко не беше включен в санкционния списък.  Малко след това Минск обяви, че въвежда ответни мерки.

Масовите протести продължават в Беларус от август.  Участниците настояват за оставката на Лукашенко, провеждането на нови избори и наказанието на служителите, отговорни за бруталното разпръскване на демонстрантите.  Властите вярват, че виждат в протестите елементи на външна намеса.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.