ЕС ще поръча 1,8 милиарда дози Covid ваксини за 2022 и 2023...

ЕС ще поръча 1,8 милиарда дози Covid ваксини за 2022 и 2023 г.

SHARE

Европейският съюз възнамерява скоро да подпише договори за доставка на ваксини срещу Covid-19 за 2022 и 2023 г. и да осигури 1,8 милиарда дози за този период, съобщи в петък немското издание Die Welt.

Според изданието единният блок планира да поръча иРНК (mRNA) коронавирусни ваксини, което означава, че ще трябва да избере или от ваксината на Pfizer/BioNTech, или от ваксината, разработена от Moderna.

Източници на Die Welt от Брюксел посочват, че ЕК планира да сключи споразумение само с едни от производителите на ваксини, като Комисията приканва членовете на ЕС да обмислят през следващите дни възможните варианти.

Предполага се, че ЕК планира първо да започне да преговаря с компаниите Pfizer и BioNTech относно възможността да се поръча от тяхната съвместно разработена ваксина.

ЕС също така очаква да инвестира 121,5 милиона евро в “цифрови зелени сертификати”, целящи да улеснят “свободното движение” в цяла Европа до края на коронавирусната пандемия и за да ограничи разпространението на вариантите на коронавируса.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.