SHARE

Ти си на 18 години? Готов ли си за приключение? Ако отговорът е „да“, приготви се да опознаеш Европа, като се включиш в DiscoverEU — инициатива на Европейския съюз, благодарение на която около 15 000 млади хора ще получат карта за пътуване за това лято., гласи съобщението на Европейската комисия.

Използвай тази възможност, за да усетиш свободата на движение в съюза, да научиш повече за многообразието на Европа, да се насладиш на нейните културни богатства, да намериш нови приятели и в крайна сметка да откриеш себе си.

Освен това, тъй като 2018 г. е Европейска година на културното наследство, пътуването обещава да бъде още по-вълнуващо! Организирани са много прояви в цяла Европа, с които се чества нашето изключително разнообразно културно наследство.

Ще пътуваш главно с влак. Това означава, че ще можеш да се наслаждаваш на безкрайното разнообразие от градове и прекрасни пейзажи, които предлага нашият континент.

За да се гарантира достъп до повече части на континента, с картата за пътуване ще може да се използва и алтернативен транспорт, като например автобуси или фериботи. В изключителни случаи и когато няма друг вид транспорт, ще се разрешава пътуване със самолет. Така ще се гарантира, че младите хора, които живеят в отдалечени райони или на острови, също имат възможност да участват в инициативата.

 

Кой може да кандидатства?

Можеш да кандидатстваш само ако:

  • на 1 юли 2018 г. ще си на 18 години (роден между 2 юли 1999 г. и 1 юли 2000 г. включително);
  • си гражданин на една от 28-те държави от Европейския съюз;
  • въведеш номера на твоята лична карта или паспорт в електронния формуляр за кандидатстване;
  • започнеш пътуването си в една от 28-те държави от ЕС;
  • планираш да започнеш пътуването си между 9 юли и 30 септември 2018 г.;
  • планираш да пътуваш от 1 ден до максимум 30 дни;
  • планираш да пътуваш до най-малко 1 и най-много 4 чуждестранни дестинации в рамките на ЕС;
  • си готов да станеш посланик на DiscoverEU.

Ако отговаряш на тези критерии, можеш да кандидатстваш чрез инструмента за онлайн регистрация.

Можеш да кандидатстваш самостоятелно или в група от максимум 5 души. Групите трябва да определят свой ръководител. Ръководителят на групата попълва формуляра за кандидатстване и отговаря на въпросите от викторината и на решаващия въпрос. При изпращането на формуляра ръководителят на групата ще получи код, след което ще трябва да го съобщи на останалите членове, за да могат и те да се регистрират. Използвайки този код, останалите членове на групата могат да се регистрират онлайн, като попълнят личните си данни. Всички членове на групата трябва също да са на 18 години.

Тук можете да видите отговори на най-често задаваните въпроси

Кога и как да кандидатстваш?

Ще можеш да кандидатстваш онлайн от 12 юни в 12:00 ч.(централноевропейско лятно часово време​) до 26 юни 2018 г. в 12:00 ч.(централноевропейско лятно часово време). Първо, ще трябва да предоставиш своите лични данни и повече информация за пътуването, което възнамеряваш да предприемеш. Второ, ще трябва да отговориш на 5 въпроса, свързани с Европейската година на културното наследство 2018 и с инициативи на ЕС, насочени към младите хора. И накрая ще трябва да отговориш на един решаващ въпрос, който ще позволи на Европейската комисия да класира кандидатите, в случай че получи твърде много кандидатури. След като бъдат избрани, участниците трябва да започнат своето пътуване между 9 юли и 30 септември 2018 г.

Можете да кандидатствате тук.

DiscoverEU ще им даде възможност да разберат по-добре многообразието на Европа, да се радват на културното богатство, да намерят нови приятели и да добият представа за своята европейска идентичност. Комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич заяви: „DiscoverEU предлага на младите хора отлична възможност чрез пътуване лично да опознаят Европа по начин, несравним с книгите или документалните филми. Уверен съм, че този опит ще доведе до положителна промяна — за участващите млади хора и за общностите, които посещават. Утре посяваме семената, от които може би ще се родят 15 000 незабравим истории за Европа, а още много ще изникнат по-късно тази година и надявам се, още повече през следващите години.“

По тази нова инициатива на ЕС младите хора ще могат да пътуват поотделно или в група от максимум пет души. Като общо правило те ще пътуват с влак. За да може обаче да се гарантира широк достъп из целия континент, участниците може в специални случаи да използват алтернативни видове транспорт, като например автобуси, фериботи, или по изключение самолети. Това ще гарантира, че младите хора, които живеят в отдалечени райони или острови на ЕС, също ще имат възможност да участват. Тъй като 2018 г. е Европейската година на културното наследство, пътуващите ще имат възможност да участват в множеството прояви, организирани в цяла Европа.

Контекст

С бюджет от 12 милиона евро през 2018 г., се очаква чрез DiscoverEU поне 20 000 млади хора да могат да пътуват из Европа през тази година. На всяка държава — членка на ЕС, бяха разпределени определен брой билети за пътуване, въз основа на дела от населението на страната в сравнение с общото население на Европейския съюз. Първият кръг от процеса на кандидатстване, който започва утре, ще даде възможност на поне 15 000 получатели да открият красотите на Европа. Втори кръг на кандидатстване с поне 5000 билета ще се проведе през есента на 2018 г. Европейската комисия възнамерява да разработи инициативата и поради това тя е включена в нейното предложение за следващата програма „Еразъм“. Ако Европейският парламент и Съветът се съгласят с предложението, още 1,5 милиона 18-годишни младежи се очаква да могат да пътуват между 2021 и 2027 г., подпомогнати с бюджет от 700 милиона евро.

DiscoverEU е инициатива на ЕС въз основа на предложение на Европейския парламент, с което се гарантира нейното финансиране за 2018 г. в рамките на подготвително действие. Инициативата е насочена към младите хора, навършващи 18 годишна възраст, тъй като това представлява важна стъпка към зряла възраст.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.