ЕС санкционира шестима руснаци заради предполагаемото отравяне на Навални

ЕС санкционира шестима руснаци заради предполагаемото отравяне на Навални

SHARE

В сряда ЕС се съгласи да наложи санкции на шестима руснаци и на една организация заради предполагаемото отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални с нервен агент “Новичок”, посочиха евродипломати пред Франс прес и ДПА. Санкциите включват замразяване на авоарите и забрана за пътуване и ще влязат в сила след завършването на писмена процедура до няколко дни.

Посланиците на 27-те страни от ЕС одобриха санкциите, след като през миналата седмица Франция и Германия предложиха въвеждане на подобни мерки, заявявайки, че Русия е отговорна за отравянето на Навални.

В съответствие с обичайната практика на ЕС, тези, които са обект на санкциите, включващи забрани за пътуване и замразяване на активи, няма да бъдат посочени поименно, докато мерките не влязат в сила в четвъртък, но вероятно става въпроса за руски служители.

Париж и Берлин заявиха през миналата седмица, че санкциите трябва да бъдат насочени към лица, “базирани на тяхната официална функция” и към субекти, “участващи в програмата “Новичок”.

ЕС многократно настоя Москва да разследва отравянето, което се е случило на руска земя, но в съвместно изявление миналата седмица френският и германският външни министри заявиха, че Кремъл не е излязъл с “никакво достоверно обяснение”.

Ходът за налагане на санкции на Русия се осъществява, след като надзорният орган на ООН за химическо оръжие OPCW потвърди констатацията на Германия, Франция и Швеция, че Алексей Навални е бил отровен от нервен агент от разработената от СССР група “Новичок“.

Отрова от същата група е била използвана за нападение на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г. – инцидент, който накара ЕС да санкционира четирима членове на военното разузнаване на Кремъл.

Последните мерки бяха одобрени политически от външните министри на ЕС в понеделник – ход, приветстван от германския министър Хайко Маас.

“Смятам, че е от първостепенно значение в светлината на такова тежко престъпление – нарушение на международното право и конвенцията за химическите оръжия – Европейският съюз да демонстрира единство и то днес,” подчерта той.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.