ЕС: Путин може да е на срещата на Г-7 само като гост

ЕС: Путин може да е на срещата на Г-7 само като гост

SHARE

Съединените щати като организатор на предстоящата среща на върха на Г-7 са в правото си да поканят Русия на форума, но нямат пълномощия да променят формата му.

Това съобщи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел. Преди няколко дни американският президент Доналд Тръмп, отлагайки срещата, на която трябваше да е домакин, заради коронавируса, каза, че форматът на Г-7 не отговаря на съвременните реалности и е нужно да бъдат поканени и други държави – Русия, Индия, Австралия, Южна Корея (но не и Китай).

Тръмп не уточни дали има предвид участие в срещата или присъединяване към клуба на седемте индустриализирани държави (от който Русия бе изгонена, а той принципно е предлагал да се върне). След коментара му обаче Великобритания и Канада отхвърлиха идеята, че Москва може отново да влезе във формата или дори да е част от срещите.

 

“Изменението на състава на участниците, на формата на постоянна основа, не е прерогатив на председателя на Г-7”, каза Борел, върховният представител на ЕС във външната политика и сигурността.

Русия бе изгонена от тогава носещия името Г-8 клуб след анексията на Крим през 2014 г. Миналата година, когато Тръмп за пръв път допусна покана към Москва в срещи на Г-7, някои западни държави припомниха за този момент, за да аргументират несъгласието си; други като френския президент Еманюел Макрон поддържаха идеята.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.