ЕС с нови санкции за Беларус

ЕС с нови санкции за Беларус

SHARE

Нови европейски санкции срещу отделни лица в Беларус, отговорни за изборни измами и насилие срещу демонстранти, подкрепа за мирното предаване на властта и солидарност за народа на Беларус сам да определи бъдещето на страната си. За това се договориха европейските лидери на извънредна среща на върха, посветена на кризата в Беларус.

Европейският съюз пренасочва 53 милиона евро от средствата за властите Беларус в помощ на гражданското общество. От тази сума 2 милиона евро ще получат жертвите на насилието, 1 милион евро получават граждански организации и независими медии и 2 милиона евро се пренасочват за борба с коронавируса.

Това съобщиха на брифинг след извънредния съвет председателите на Европейския съвет и на Еврокомисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен подчерта, че парите ще бъдат “препрограмирани далеч от властите на Беларус в посока гражданското общество на страната”. Шефът на ЕК посочи, че Европейският съюз желае мирен преход на властта в страната.

Шарл Мишел обясни, че в момента Беларус е в “национална криза” и добави, че хората имат право да избират своя президент свободно.

Той каза, че тъй като изборите не са били свободни или честни, ЕС не признава официалните резултати, които показват, че настоящият президент Лукашенко е спечелил 80% от гласовете.

Европейските лидери разчитат Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да открие комуникационни канали между властта и опозицията в Беларус за диалог, който да намери изход от кризата.

Всички единодушно определиха провелите се президентски избори нито като честни, нито като справедливи, но на въпрос дали това означава, че трябва да има нов вот – отговорът беше, че това е решение единствено на беларуския народ.

„Тези избори не бяха нито свободни, нито честни и не отговарят на международните стандарти. Не признаваме резултатите, обявени от властите в Беларус“, каза Шарл Мишел след края на продължилия 2 часа извънреден съвет. Три са основните послания от заседанието на Европейските лидери. Първото е за налагане в най-скоро време на санкции срещу отделни лица, отговорни за насилието над демонстранти и за изборни резултати. Обсъжда се дали и в списъка да бъде включен президентът Александър Лукашенко, допълни Шарл Мишел:

„Скоро ще наложим санкции срещу съществен брой физически лица, отговорни за насилието и репресиите, оказвани от президента Лукашенко ще бъдат оценени и обсъдени в този процес“.

Второто послание е за подкрепа на гражданското общество. Европейският съюз вече предоставя финансова помощ на Беларус по Източното партньорство, средства ще бъдат пренасочени от властта към обществото, заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен:

„ЕК ще мобилизира допълнителни 53 милиона евро в подкрепа на народа на Беларус. 2 милиона евро в помощ на жертвите на репресия и неприемливо насилие, 1 милион евро в помощ на гражданското общество и независимите медии и 50 милиона евро за извънредна подкрепа в борбата срещу коронавируса“.

Европейските лидери се договориха да подпомагат мирното предаване на властта, а Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще отвори комуникационни канали между опозицията и властта в страната. На въпрос дали Европа се обявява за повтаряне на президентския вот, Урсула фон дер Лайен отговори така:

„Именно народът на Беларус иска повтаряне на изборите, които да са честни и свободни. Искам да съм много ясна – нашият подход е да подкрепяме беларусите в избора им за пътя, по който искат да поемат“.

След срещата на европейските лидери германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да има външна намеса в Беларус:

„Ще окажем подкрепа на гражданското общество в Беларус чрез програмата за Източно партньорство. Но за нас е ясно, че Беларус трябва да намери своя път, това трябва да стане чрез диалог и не трябва да има намеса отвън.“

На заседанието 27-те европейски лидери са обсъдили ситуацията в Източното Средиземноморие и отново обявиха подкрепа за Гърция и Кипър срещу действията на Турция в региона. Тази тема ще бъде обсъждана на срещата им през септември, когато всички опции ще бъдат на масата, заяви председателят на Европейския съвет.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.