ЕС и Обединеното кралство се договориха за прилагане на Споразумението за оттегляне

ЕС и Обединеното кралство се договориха за прилагане на Споразумението за оттегляне

SHARE

Европейският съюз и Обединеното кралство постигнаха принципно споразумение за прилагането на Споразумението за оттегляне, включително протокола за Северна Ирландия, обявиха във вторник заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и британският вицепремиер Майкъл Гоув, съобщава Ройтерс.

“Гарантирането, че Споразумението за оттегляне, по-специално Протоколът за Република Ирландия и Северна Ирландия, е напълно оперативно в края на преходния период, т.е. от 1-ви януари 2021 г., е от съществено значение“, заявиха двамата служители в съвместно изявление.

Майкъл Гоув обяви за “принципно споразумение по всички въпроси, по-специално по отношение на Протокола за Ирландия и Северна Ирландия“.

Тази сделка, която е отделна от търговските преговори, ще гарантира, че Споразумението за оттегляне ще заработи напълно от 1-ви януари догодина, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

В резултат на постигнатото днес споразумение, Великобритания заяви, че ще отмени три клаузи в проектите на национално законодателство за вътрешния пазар, които нарушават Споразумението за оттегляне, след като сключи сделка с Европейския съюз за управлението на границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Споразумението премахва основната спорна точка между Великобритания и ЕС, като Брюксел предупреждаваше многократно, че няма да бъде възможна по-широка търговска сделка, ако Лондон премине към изпълнение на заплахите си да отмени договора за излизане (Брекзит договора от януари тази година).

Сега Великобритания ще оттегли клаузи 44, 45 и 47 от законопроекта за вътрешния пазар на Обединеното кралство и няма да въвежда подобни разпоредби в предстоящия законопроект за данъчно облагане, заяви правителството. Тези клаузи биха нарушили международното право и бяха предмет на силен спор с Брюксел.

Правителството на Ирландия приветства постигнатото във вторник принципното споразумение между Великобритания и Европейския съюз за това как протоколът за Северно Ирландия след Брекзит ще доведе до прилагането на проверки, регламенти и документи в региона.

Протоколът, договорен като част от споразумението за развод от миналата година, целящ да се предотврати “твърда” граница между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия, която е част от ЕС, запазва в действително този британски регион в митническия съюз и единния пазар на ЕС и лед 31-ви декември 2020 г., когато останалата част от Великобритания напусне окончателно съюза.

“Добър напредък! Най-накрая ще даде известна сигурност относно прилагането на Брекзит протокола за Северна Ирландия. Договорено е практическо сътрудничество и гъвкавост, за да стане възможно най-управляемо за хората и бизнеса”, написа в Туитър ирландският външен Саймън Ковъни.

Междувременно ЕС и Обединеното кралство продължават да преговарят за търговското споразумение след Брекзит.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.