ЕС И ЕП заседават извънредно чрез видео връзка

ЕС И ЕП заседават извънредно чрез видео връзка

SHARE

Европейският съвет и Европейският парламент ще заседават извънредно чрез видеоконферентна връзка, за да координират отговора на Евросъюза срещу разпространението на коронавируса.

Премиерът Бойко Борисов също ще участва в заседанието на съвета. По информация от правителствената пресслужба държавните лидери ще обсъдят осигуряването на медицинско оборудване с акцент върху тестове, защитна екипировка и респиратори, както и за отпускането на допълнителни средства за изследвания и ваксини. Лидерите ще разговарят и за начините за справяне със социално-икономическите последици от пандемията. Ще бъдат разгледани също въпросите за граждани на Евросъюза, които все още са блокирани в трети страни.

Докато държавните и правителствени ръководители ще заседават изцяло по видеоконферентна връзка, част от евродепутатите ще участват в пленарното заседание, което този път ще се състои в Брюксел, вместо в Страсбург. Тези, които са в страните си и са възпрепятствани да пътуват, ще участват и гласуват от дистанция.

Сред темите, които евродепутатите ще обсъждат, са координиране на действията на ЕС срещу коронавируса, спирането на празните полети, насочването на 37 млрд. евро за борба с пандемията, разширяване на обхвата на фонд „Солидарност“, така че да може да се използва при извънредни ситуации, свързани с общественото здраве.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.