Ердоган: Турция може да признае геноцида над индианците в САЩ

Ердоган: Турция може да признае геноцида над индианците в САЩ

SHARE

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че турският парламент може да приеме резолюция за геноцид на индианците при колонизацията на Америка в отговор на признанието на арменския геноцид в Османската империя през 1915 г. от Сената на САЩ.

Сенатът на САЩ прие в четвъртък резолюция за необходимостта от официално признаване и поддържане на паметта за арменския геноцид.

Целта на резолюцията е да изрази мнението на горната камара на парламента, че САЩ трябва да почитат арменския геноцид чрез официално признание и памет, предаде РИА Новости.

Освен това тя съдържа призив за недопускане на опити за въвличане на властите на САЩ или те да бъдат асоциирани с отричане на арменския геноцид или всеки друг геноцид, а също така да бъде поощрявано информирането за арменския геноцид. Турското външно министерство осъди резолюцията.

„Открихме над един милион документи за събитията от 1915 г. Елате, изучете ги. Ние говорим с документи в ръка. Ние също трябва да излезем срещу вас с такива решения на нашия парламент. И ще го направим. Възможно ли е да мълчим за индианците, говорейки за Америка? Това е позорна страница за САЩ“, заяви Ердоган по телевизия A Haber.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.