Ердоган обяви, че ще остави границата отворена, критикува гръцката “нацистка” тактика

Ердоган обяви, че ще остави границата отворена, критикува гръцката “нацистка” тактика

SHARE

 

В реч пред депутати от неговата партия в парламента Ердоган заяви, че Турция ще представи предложенията си на съюза преди срещата на върха на ЕС на 26 март.

 

“Докато всички очаквания не бъдат изпълнени по конкретен начин, ще продължим със сегашната практика на границите си”, посочи той, имайки предвид желания, сред които актуализиране на митническия съюз на Турция с блока, съживяване на намиращия се в застой процес по присъединяване на страната кум ЕС и финансова подкрепа.

Гърция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да попречи на мигрантите да пресекат границата, а турският президент осъди действията на гръцките сили за сигурност, след като показа видео със сцени на границата. По думите му “няма разлика между тези кадри на гръцката граница и това, което нацистите направиха”.
Вчера той каза, че ще бъде домакин на среща на върха в Истанбул на 17 март с лидерите на Франция, Германия и евентуално Великобритания за обсъждане на темата за мигрантите, след като Турция започна да им позволява да преминават към Европа.

Ердоган, който говори пред репортери в самолета на връщане от посещение в Брюксел, каза, че Турция не обмисля да затвори отново вратите към Европа засега и че Гърция трябва да отвори своите.

По-рано президентът се срещна с председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел, но напусна срещите в Брюксел без общо изявление и съвместна пресконференция, както беше планирано.

“Събитията на гръцко-турската граница ясно говорят за политически мотивиран натиск върху външната граница на ЕС”, заяви Фон дер Лайен преди разговорите с турския лидер. “Намирането на решение на тази ситуация ще изисква намаляване на натиска върху границата”, допълни тя. Фон дер Лайен отбеляза, че в следващите дни и седмици пълният текст на споразумението ще бъде подложен на оценка. По нейните думи ЕС и Турция имат общо виждане за събитията досега, но се разминават в тяхното тълкуване.

Турция подслонява около 3.6 милиона бежанци от Сирия и ограничи миграцията към Европа по силата на споразумение с блока от 2016 г. в замяна на милиарди евро. Анкара обаче обвинява ЕС, че подкрепата му е недостатъчна.

В интервю за държавната информационна агенция “Анадолу” външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че споразумението между Турция и ЕС трябва да бъде актуализирано, взимайки предвид събитията в Сирия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.