Ердоган и Путин се срещат в Москва

Ердоган и Путин се срещат в Москва

SHARE

Турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне в Москва с президента на Русия Владимир Путин, за да обсъдят ситуацията в Идлиб. Вчера Ердоган обяви, че очаква в резултат на разговорите да бъде постигнато незабавно примирие в сирийската провинция.

„Надяваме се да достигнем до съгласие по пакет от необходимите общи мерки“, заяви и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В понеделник руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма намерение да воюва с когото и да било, но и създава ситуация, при която на никого не би дошло наум да воюва с Русия.

Турция обвинява Дамаск в нарушения на споразумението от Сочи от май 2019 г. насам, докато Москва изтъква, че Анкара не е изпълнила ангажиментите си за разделяне на радикалните бойци от другите въоръжени групи в Идлиб, както и че не е освободила магистралите М4 и М5 до края на 2018 г.

Напрежението в Сирия нарасна след като при сирийска въздушна атака в нощта срещу 28 февруари по официални данни загинаха 36 турски войници. Анкара отговори с военната операция „Пролетен щит“, при която бяха нанесени въздушни удари срещу частите на сирийския президент Башар Асад.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.