SHARE

Държавата, в която вярата във ваксините е една от най-ниските в света и където процентът ваксинирани е сред най-лошите в Европа, страда от епидемия на морбили. Над 2500 случая са регистрирани до май 2018 г., сред които три смъртни случая и висок процент на хоспитализация. Поради високия брой на неваксинирани граждани рискът от влошаване на епидемията остава, съобщават ескпертите от Vaccines Today – информационен сайт, създаден от големите фармацевтични компании за борба с дезинформацията при ваксините.

Повечето случаи са на деца, които са прекалено млади за ваксината MMR, за която антиваксърите вярват, че причинява аутизъм. Процентът на хора с ваксина  MMR във Франция е сред най-ниските в Европа, а доверието във ваксините в страната е най-ниското в света. 17-годишно момиче с компрометирана имунна система е най-скорошната жертва.

Само Италия и Гърция имат повече случаи на морбили, като Румъния се намира малко след Франция. В Италия случаите са 3697, в Гърция – 3039. В европейските държави, където ваксинираните с MMR са голям процент, почти няма случаи на морбили. Елиминирането на морбили от континента обаче е предотвратено от няколко държави. Ако 95% от населението бъде ваксинирано с две дози MMR, населението – включително онези, за които е твърде рано да бъдат ваксинирани – ще бъде защитено. Но във Франция по-малко от 85% са ваксинирани с две дози, като страната страда от висока заболяемост от морбили, включително през 2011 г., когато 4000 души са заразени.

Връзката между неваксинирането и епидемиите е установена и се илюстрира от картата, видима по-долу. Франция, Италия, Гърция и Румъния страдат от системни епидемии, докато балтийските и скандинавските държави имат единични случаи. В Северна и Южна Америка болестта е победена напълно.

Европейски център за превенция и контрол на заболяванията

Уязвими са младите и хората с хронични заболявания, най-вече такива с компрометирани имунни системи, които не могат да бъдат ваксинирани с цел подсилване на имунната система. Половината случаи засягат хора във възрастовата група под 15 години. Най-висок процент заболеваемост се наблюдава при деца под една година. Първата доза MMR се администрира през първата година на детето. 224 случая са регистрирани при деца под годинка, 491 във възрастовия диапазон между една и четири години, 286 при пет- до деветгодишните, 267 в рамката между десет и четиринадесет години, 326 петнайсет-деветнадесетгодишни.

Епидемията стартира от Нова Аквитания през ноември 2017 г., като това гнездо на болестта е затихнало за момента. За сметка на това вирусът се разпространява до шест други региона, като локални епидемии се разпространяват от болница в Брeтан, детски градини и училища в Ил дьо Франс, където е и Париж, училища и ясли в О дьо Франс и училище в Нормандия, две училища в Пеи дьо ла Лоар, училище в Прованс-Алпи-Лазурен бряг. 88% от случаите са на хора, които не са ваксинирани с две дози MMR. Двама от починалите са заразени от неваксинирани членове на семейството. Хората, които не могат да бъдат ваксинирани с MMR поради заболяване, разчитат на “общия имунитет” или “стадния имунитет”, като разпространението на заболявания като морбили може да бъде спряно, ако 95% от обществото бъде ваксинирано.

Морбили е по-заразна от инфлуенца, заушка, дифтерия и рубеола.

За ваксините и митовете, които убиват, сме говорили в “Терминал 3” подробно тук. 

За ирационалното отрицание като феномен пък ви разказахме тук. 

Подробна информация за ситуацията във Франция на английски език може да намерите тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.