ЕП ще гласува резолюция за върховенството на закона в Полша и Унгария

ЕП ще гласува резолюция за върховенството на закона в Полша и Унгария

SHARE

В Европейския парламент в Страсбург ще бъде гласувана резолюция за състоянието на върховенството на закона в Полша и Унгария.

Двете държави нямат напредък при решаването на проблемите със спазването на върховенството на закона, заяви вчера заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

Тя представи пред Европeйския парламент резултата от мониторинга на Варшава и Будапеща, които са обект на наказателни процедури.

Проблемите в съдебната система са ключови за Варшава и Будапеща. Действията на правителствата се следят отблизо от Европейската комисия, но последните им действия будят притеснения, става ясно от докладите на еврокомисаря Вера Йоурова:

“През ноември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отново припомни в тази зала, че върховенството на закона е основна ценност и ние не можем да позволим да бъде компрометирана. Ние трябва да бъдем сигурни, че то ще бъде уважавано навсякъде и всяка държава ще бъде третирана еднакво”.

Евродепутатът от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки предупреди, че Полша и Унгария не са третирани равнопоставено сред европейските държави:

“Това, което се случва, именно наказателните процедури срещу Унгария и Полша, разбира се, са лов на вещици. Лов на вещици, защото народите на Полша и на Унгария са избрали суверенно своите суверенни правителства”.

Задействаните спрямо Полша и Унгария наказателни процедури могат да оставят двете страни без право на глас.

Настоящото изслушване е регулярна процедура, при която Комисията информира Европарламента как се развиват реформите в двете държави.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.