ЕП прие резолюция, настоява за контрол върху правата на европейците след Брекзит

ЕП прие резолюция, настоява за контрол върху правата на европейците след Брекзит

SHARE

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която настоява за контрол върху правата на европейските граждани в Обединеното кралство след Брекзит. Това се случи по време на първата за годината сесия в Страсбург, която се явява и последна за британските евродепутати. В емоционални речи именно те предупредиха европейските лидери да се научат от урока „Брекзит“.

Европейският парламент прие резолюция, с която настоява за уверения от страна на британските власти, че правата на европейските граждани ще бъдат защитени.

Около три милиона европейци живеят на Острова, като вече над 2,6 милиона от тях са подали документи за уседналост и повечето са получили съгласие.

Дебатът по резолюцията се проведе вчера, а тогава главният преговарящ Мишел Барние подчерта, че въпреки представените данни, има много случаи на хора, които изпитват трудности с подаването на документи за уседналост и получаването на отговор до 31 януари, когато Великобритания трябва да напусне Европейския съюз.

Евродепутатите настояват правата на европейците да бъдат спазени, като това условие е задължително, за да може те да дадат одобрението си за споразумението за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз.

Евродепутатите поставят под въпрос създаването на „независим орган“ от Обединеното кралство, предвиден в Споразумението за оттегляне, като отбелязват, че биха приветствали създаването на съвместен механизъм за контрол от страна на Европейския парламент и Парламента на Обединеното кралство.

Докато Страсбург и Брюксел поставят искания към Лондон, британските депутати, за които това е последно заседание във френския град, призоваха европейските лидери да се поучат от грешките, направени спрямо Великобритания.

Сътрудничеството се превърна в доминация

По-рано през деня – по време на дебата за конференцията за бъдещето на Европа, проБрекзит настроената Анн Уидекомб се обърна към залата:

„Европейският съюз започва съществуването си с шест държави, а визията е била, че това е било обединение на суверенни нации, които имат свободата да водят собствена политика, но имат общи търговски интереси, скрепени със споразумение. Разбира се, те са имали някакъв вид политическо сътрудничество. Това би била напълно благородна и аристократична идея, според която тази ситуация е трябвало да осигури мир. Ако това беше запазено и все още беше визията в днешни дни, аз се осмелявам да твърдя, че не вярвам, че Великобритания би напуснала…  Но това не се случи. Сътрудничеството се превърна в доминация. Именно заради това Великобритания напуска. Вярвам, че когато ние постигнем голям успех като конкурент, който стои точно до вратата ви, много други ще ни последват. Ето защо, ако вие искате бъдеще – не за Европа, а за Европейския съюз, защото това са две различни неща, научете урока си от това, което се случи с Обединеното кралство“.

Шотландецът Скот Ейнсли, чиято принципна позиция е за оставане на Великобритания в Европейския съюз, допълни:

„Стана ужасяващо лесно за добре финансирани десноцентристки демагози, подкрепяни от популистки медии, да обърнат хората срещу Европейския съюз и да подклаждат страхове, които се превръщат в евроскептицизъм. За Обединеното кралство е твърде късно. Щетата вече е нанесена. Ще бъде абсолютна трагедия, ако Европейският съюз не се поучи от бедствието Брекзит“.

Европейският парламент ще гласува споразумението за оттегляне на Великобритания от Европейския съюз в края на януари на извънредна сесия в Брюксел.

Брекзит бави реформите в ЕС

„Европейският съюз се нуждае от реформа. Част от забавянето на тази реформа се дължи на Брекзит“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

На въпрос дали Великобритания ще запази отношенията си с ЕС, той отговори, че това зависи от напускащата страна:

„Тя търси самостоятелност. Ще зависи от това как ще протече следващият етап от сагата „Брекзит“. Сега започват същите тежки преговори какви ще бъдат взаимоотношенията занапред. Те ще трябва да са много по-комплексни“.

Според него споразумението няма да бъде постигнато до края на годината.

Репортаж по темата и интервю с Любомир Кючуков можете да чуете в звуковите файлове.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.