SHARE

Партията на Еманюел Макрон La République En Marche спечели мнозинство на френските парламентарни избори. Очаква се La Republique en Marche да вземе около 311 места в парламента.

Слабото представяне на изборите предизвика оставката на лидера на Социалистите, Жан-Кристоф Камбаделис. От Републиканците пък обявиха, че ще бъдат опозиция в пълната ѝ сила.

Марин Льо Пен ще влезе за пръв път в парламента, след като бе избрана в своя регион. Тя е един от осемте представители, които Националния фронт ще излъчи. Жан Люк Меленшон (Непокорна Франция) също ще успее да създаде парламентарна група.

Долната камара на френския парламент има 577 места, като за сформиране на мнозинство са нужни поне 289. За всяко място се състезаваха двамата кандидати на всеки регион, получили най-голям процент вот на първи рунд.

Основната опозиция се очертават да бъдат център-десните републиканци, като изборите не оправдаха очакванията за надигане на Националния фронт на Марин Льо Пен и крайнолявата партия на Жан-Люк Меленшон.

Въздържалите се от гласуване са рекорден брой от началото на Петата Република – 56.6%, предават Le Monde и Ipsos.

Следете за обновления и на фейсбук страницата на Терминал 3.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.