SHARE

От Екип на “Медиапул” 

Елисавета Панова, която е съпруга на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, осъди “Телеграф медия” на Делян Пеевски на общо 30 000 лева за публикуване на обидни и клеветнически твърдения, показа проверка на Mediapool в съдебните регистри. Отделно издателят дължи 2600 лева разноски по делото.

Присъденото обезщетение е за увреждане на доброто име и честта на Панова заради публикуването на анонимна статия със заглавие “Черният лебед” на Лозан с кримидосие” през април 2017 г.

Издателят “Телеграф медия” твърди, че не носи отговорност за статиите, защото те са препечатка от електронното издание “Агенция Монитор”, което се издава от “НСН инвестмънт” (също собственост на Делян Пеевски) и си настоява, че в информационните фондове на МВР за Панова съществували данни за извършено от нея през 2004 година престъпно деяние “хулиганство – съпротива на орган на властта“. Щом МВР потвърждавало, че Панова фигурира в “масивите” като извършител, отговорността на ответниците автоматично се изключвала.

Проверката на съдебния състав отхвърля като неверни тези твърдения. В архивите на МВР няма “полицейска регистрация” срещу Панова, защото срещу нея не е било водено наказателно дело. Става дума за “заявителски материал”, по който прокуратурата е отказала да образува дело заради липса на данни за извършено престъпление.

“Следователно твърденията за “криминална регистрация” и “кримидосие” във връзка с ищцата представляват клевета по смисъла на чл.147 от Наказателния кодекс – съзнателното разгласяване на неистински позорни обстоятелства за дадено лице или приписване на престъпление”, се казва в решението на Софийския градски съд.

Магистратите напомнят, че в публикациите на двата вестника е употребен и изразът: “Тя се разминала без присъда за престъплението си”. Това води до намек за незаконно избягване на справедливо наказание.

В публикациите има и твърдения за участие на ищцата в организирана престъпна група за “дестабилизиране на държавата, създадена от Иван Костов”. Елисавета Панова е представена и в негативна роля във връзка със смъртта на първия си съпруг.

“Предвид изобилстващите негативни изрази като: “кримидосие”, “ГМО политически проект”, “задкулисен кръг”, “драгалевския лаборант”, “олигархът“, “марионетката на Костов”, “сламеният партиен лидер”, “провален правосъден министър”, “кохорта протестъри”, “заговорниците”, “действат в комбинат, пробвайки да овладеят съдебната система”, “тарторите си олигарси”, “пуч в Темида”, “еврочиновника на олигархична хранилка”, “метеж”, “номенклатурно отроче” се налага изводът, че процесните статии с целия си смисъл и контекст представят ищцата като активен член на организирана група от хора, занимаващи се с незаконосъобразни до престъпни, неморални и обществено неприемливи дейности”, се казва в съдебното решение.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.