SHARE

Фондът за лечение на деца в чужбина ще се закрие и функцията му ще изземе Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това потвърдиха и от здравното министерство. 

Пациентски организации вече заявиха, че „този експеримент с болните деца” не трябва да се прави сега. Според тях касата няма капацитет да обработва заявленията на родителите, които понастоящем постъпват във фонда.

Събрахме коментари на водещи експерти в областта и политически анализатори.

Мария Чернева, дългогодишен журналист на БНТ с ресор “Здравеопазване”, напуснал телевизията през 2018 г.: 

Твърде много са неполучените отговори. Не е ясно как касата ще покрие средствата за лекарствата, които понастоящем са покривани от фонда, както и тези за медицински изделия и ортези. Тези проблеми не са адресирани в преходните и заключителните разпоредби на бюджета на здравната каса и не е ясно как ще бъдат решени. 

Проблемите на фонда започнаха още от неговото създаване и станаха обект на множество интереси. Все пак това е институция, която разполага бюджет от 12 млн. лв. 

Касата обаче не е доказала, че може да управлява по-добре парите за лечение на деца, а и не е ясно на каква нормативна база ще се случи това и как тези средства ще отиват само за лечение на деца, при положение че средствата на касата са за всеки български гражданин. Касата по никакъв начин не е доказала, че може да контролира по-добре разходите по здравеопазването, за да контролира и средствата за лечение на деца в чужбина.

Страхувам се, че ако управляващите не вземат мерки да се изяснят функциите на касата, ще има много проблеми. 

Илиян Василев, дипломат:

Най-накрая си постигнаха целта – закриват Фонда за лечение на деца и Центъра по трансплатации и всичко към НЗОК?!

Ето защо си мисля, че просто тези хора не са способни да направят никаква реформа. И трябва да си ходят – защото животът стана прекалено рисков, а смъртта близко.
При Фонда за лечение на деца имаше обществен съвет, прозрачност. Постоянно беше трън в очите на голямата гилдия, която гледаше как парите изтичат извън техен контрол, за да лекуват деца, а не да отиват в джобовете на местни светила, които не лекуват, но прибират пари..

Да сте чували за прозрачност, за ефективни процедури, за внушаващи доверие експерти в НЗОК?

Медийно ще го опаковат, че искат да правят все повече операции у нас. И да се чудиш и маеш защо досега не са го направили – дали поради липса на политики, политици и здравни “реформатори”. И как точно фондът и центърът са им пречели?

Ивет Добромирова, “Терминал 3”: 

Тези не знаят друго, освен да рушат. Като един от създателите на Фонда за лечение на деца в чужбина им желая всичко “най-хубаво”.

#Закривай клетата територия и да се свършва!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.